Gemeente Brummen


Bestemmingsplan Kom Brummen onherroepelijk

(Oorspronkelijke publicatie datum: 13-12-2010)

Het gaat goed met het actualiseren van de bestemmingsplannen in de gemeente Brummen. Met ingang van 8 december 2010 is namelijk het bestemmingplan Kom Brummen onherroepelijk geworden. Eerder al bereikte het bestemmingsplan voor bedrijventerrein De Hazenberg/Rhienderen Noord al deze status en ook voor de vastgestelde bestemmingplannen voor het buitengebied en de bebouwde kom van Eerbeek is de finish in zicht.

Het bestemmingsplan Kom Brummen voorziet in een actuele bestemmingsplanregeling voor de bebouwde kom (het woongebied) van Brummen en is bindend voor zowel burgers als overheid. Hiermee worden verschillende verouderde bestemmingsplannen vervangen door een nieuw bestemmingsplan met meer eenduidige regels. Het bestemmingsplan regelt het gebruik van gronden, welke bouwmogelijkheden er zijn en de gebruiksmogelijkheden van de gebouwen. Ook worden de rechten van de bewoners, ondernemers en overige grondgebruikers vastgelegd.

Uitspraak Raad van State
Zowel het voorontwerp als het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en mensen konden hun reacties hierop geven. Tegen de uiteindelijke vaststelling van het plan op 26 november 2009 hebben drie personen beroep ingesteld bij de Raad van State. Dit hoogste rechtsorgaan heeft op woensdag 8 december besloten de beroepschriften ongegrond te verklaren. Dit betekent dat dit plan nu onherroepelijk is geworden. Op de website www.ruimtelijkeplannen.nl is het plan digitaal voor iedereen te raadplegen.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Brummen werk gemaakt van het actualiseren van de bestemmingsplannen. Met het onherroepelijk worden van de bestemmingplannen voor het bedrijventerrein De Hazenberg/Rhienderen Noord en Kom Brummen en hopelijk ook van de eerder vastgestelde bestemmingsplannen Kom Eerbeek en Buitengebied is ruim negentig procent van het grondgebied van onze gemeente voorzien van een actueel en digitaal bestemmingsplan.

Werk aan de winkel
Voor de kleine kernen (Oeken, Hall, Leuvenheim en Empe), het bedrijventerrein Eerbeek-Zuid en Wilhelminapark/Palisiumpark zijn de actualisatieplannen door de gemeente ook al opgestart. Voor de beide centrumgebieden (Brummen èn Eerbeek) is dit in 2011 het geval. Dit betekent dat met de toekomstige vaststelling van deze actualisatieplannen voldaan wordt aan de wettelijke verplichting om uiterlijk vanaf 2013 het gehele grondgebied te voorzien van actuele en digitale bestemmingsplannen.