Openbaar Ministerie

OM eist tot 6 jaar gevangenisstraf in hoger beroep woningoverval Parallelweg Rotterdam

13 december 2010 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep 6 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 21-jarige man uit Rotterdam die wordt verdacht van het plegen van een woningoverval op 29 januari 2010 aan de Parallelweg te Rotterdam. Tegen een 25-jarige man uit Rotterdam werd 2 jaar gevangenisstraf geëist wegens medeplichtigheid aan die overval. De rechtbank te Rotterdam veroordeelde de verdachten eerder tot 4 jaar gevangenisstraf en 2 jaar gevangenisstraf. De verdachten stelden tegen deze uitspraak hoger beroep in.

De 21-jarige verdachte is samen met een (reeds veroordeelde) mededader de woning binnengedrongen. De bewoonster is mishandeld en met een vuurwapen bedreigd. Zij is vastgebonden en haar mond en ogen werden afgeplakt. Op de bovenverdieping wist haar 10-jarige zoon de politie te waarschuwen. Toen hij door de overvallers werd ontdekt is ook hij door hen bedreigd met het vuurwapen. De 25-jarige verdachte stond buiten met een vluchtauto te wachten. De overvallers zijn er met een aanzienlijk geldbedrag en enkele goederen vandoor gegaan. Zij zijn voor de politie gevlucht en de politie heeft tijdens de achtervolging een schot moeten lossen.

Hogere eis
De advocaat-generaal heeft in hoger beroep tegen de 21-jarige verdachte een hogere straf geëist dan eerder door de officier van justitie was geëist en door de rechtbank was opgelegd. De ernst van het feit komt, naar de mening van de advocaat-generaal, onvoldoende tot uitdrukking in de door de rechtbank opgelegde straf. De verdachte heeft niet geschuwd gebruik te maken van geweld en ook toen duidelijk was dat zich in de woning een kind bevond, is hij hiermee doorgegaan en heeft het kind hier zelfs deelgenoot van gemaakt door het kind met het wapen te bedreigen.

Aanpak overvallen
Overvallen hebben een enorme impact op slachtoffers en hun omgeving en zorgen voor een ernstig gevoel van onveiligheid in de maatschappij. In het bijzonder wanneer de overval heeft plaatsgevonden in de woning van het slachtoffer, een plek waar iemand zich bij uitstek veilig moet voelen. Overvallers kunnen dan ook rekenen op zware straffen. De rechter legt in bijna alle gevallen (97%) een gevangenisstraf op en volgt doorgaan de forse eis van het OM.

Uitspraak (naar verwachting) op 27 december 2010.