Gemeente Helmond


Gemeente laat de boel niet verknallen

De gemeente gaat in de week voor Kerst een groot aantal prullenbakken op straten, pleinen en in parken weghalen om vuurwerkschade te voorkomen.

Daarnaast worden een aantal prullenbakken en depo-dogs voorzien van vuurwerkafsluiters. Begin januari worden de prullenbakken weer teruggeplaatst en de vuurwerkafsluiters verwijderd.

Duizende euros schade

Voorgaande jaren werd in Helmond met vuurwerk voor duizenden euros schade aangericht aan prullenbakken. Bij de jaarwisseling 2008-2009 nam de gemeente geen voorzorgsmaatregelen. Er werden toen 88 prullenbakken opgeblazen. Kosten, inclusief het terugplaatsen: 22.000 euro. Vorig jaar verwijderde de gemeente uit voorzorg negentig prullenbakken en werden op 65 prullenbakken vuurwerkafsluiters geplaatst. Desondanks werden er toch nog vijftien bakken opgeblazen. De schade bedroeg toen 7.000 euro.

Vandalen gaan betalen

Vandalen die worden betrapt op het aanrichten van vuurwerkschade aan prullenbakken of ander straatmubilair krijgen een fikse boete. Ook moeten zij de geleden schade vergoeden. Per prullenbak gaat het om enkele honderden euros.

Doorberekend in afvalstoffenheffing

De gemeente is genoodzaakt om de kosten voor het preventief verwijderen van prullenbakken en het vervangen van beschadigde prullenbakken door te berekenen aan de inwoners van Helmond. Dit gebeurt via de afvalstoffenheffing. Het aanrichten van schade aan prullenbakken en ander straatmeubilair kost de Helmondse gemeenschap dus geld.

Iets verder lopen

Door de genoemde voorzorgsmaatregelen moet u wellicht iets verder lopen om hun afval in een afvalbak te gooien. Dit geldt ook voor een zakje met hondenpoep in de depo-dog (speciale afvalbakken voor hondenpoep). U wordt verzocht geen rommel achter te laten op plaatsen waar de tijdelijk verwijderde prullenbakken normaal staan.

Toch een bak opgeblazen?

Mocht er ondanks de voorzorgsmaatregelen toch een prullenbank zijn opgeblazen, dan kunnen inwoners van Helmond dit melden via het digitale meldpunt of via telefoonnummer 14 0492.

* Meldpunt opgeblazen prullenbak