D66

maandag 13 december 2010

Zet de Haringvlietsluizen op een kier!

Het Kierbesluit staat nog op een kier: er is nog steeds een kans op de terugkeer van zalm in Nederlandse wateren. Staatssecretaris Atsma (CDA, Milieu) heeft op basis van de inzet van D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven toegezegd om eerst in kaart te brengen welke risico's het stopzetten met zich meebrengt en te bekijken of sluiting juridisch haalbaar is. Dat bleek vandaag uit het debat over de Haringvlietsluizen.

Meten met twee maten

Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland hebben met Nederland afspraken gemaakt over het openzetten van deze sluizen. Zij hebben tientallen miljoenen euro's geïnvesteerd om bijvoorbeeld de zalmtrek te bevorderen en schoon water te realiseren. Van Veldhoven: "Het is goed dat de staatssecretaris niet blind vasthoudt aan het regeerakkoord. Je kunt internationale afspraken niet zo maar verbreken. Wat opvalt, is dat de regeringspartijen met twee maten meten. Aan de ene kant vragen ze onze buurlanden steeds meer te doen aan schoon water. Terwijl Nederland aan de andere kant de zalm om zeep helpt door de sluizen dicht te gooien."

Gezichtsverlies

Het kabinet denkt door het terugdraaien van bestaande afspraken over het opzetten van de Haringvlietsluizen 6 miljoen euro te besparen. Van Veldhoven: "Een schijntje als je de gevolgen in ogenschouw neemt. Landen om de Rijn en Maas hebben bijna 70 miljoen euro geïnvesteerd. Provincies zitten er ook met miljoenen in. Een draai van Nederland leidt tot meer dan alleen internationaal gezichtsverlies, het kost ons ook gewoon geld. Het kabinet wil snijden op de uitgaven, maar het leidt tot ruzie met onze buren, slepende rechtszaken en boetes."