SRON Netherlands Institute for Space Research

SRON delivers high tech hardware for European environmental satellite

13 Dec 2010

SRON Netherlands Institute for Space Research will deliver essential hardware for the infrared module of TROPOMI, the instrument which will monitor climate developments and air pollution in the Earths troposphere onboard the European milieusatelliet Sentinel-5-precursor. This according to the agreement SRON has signed on december 9th with the English space company Surrey Satellite Technology Limited (SSTL). SRON will deliver a special combination of prism and optical gratings, for the first time applied in international space missions, and read-out electronics for the advanced infrared detector. The institute is also responsible for testing and characterization of the detector under space conditions.

Rond 2014 zullen de grotendeels Nederlandse aardobservatie-instrumenten OMI (aan boord van de NASA-satelliet EOS-AURA) en SCIAMACHY (aan boord van de ESA-satelliet Envisat) aan het eind van hun levensduur zijn. Maar daarmee komt geen einde aan de prominente Nederlandse inbreng in het monitoren van wereldwijde luchtvervuiling en klimaatveranderingen. Naar verwachting eind 2014 wordt een nieuw Nederlands aardobservatie-instrument in de ruimte gebracht: TROPOMI, het Tropospheric Monitoring Instrument. TROPOMI is het enige wetenschappelijke instrument aan boord van de satelliet Sentinel-5-precursor, een voorbereidende missie in het omvangrijke aardobservatieprogramma GMES van ESA en de Europese Commissie.

TROPOMI combineert de hoge resolutie en het grote blikveld van OMI met het uitgebreide golflengtebereik van SCIAMACHY. Het grote voordeel is dat TROPOMI veel verfijnder kan observeren dan zijn voorgangers: het instrument kan straks de uitstoot van luchtvervuilende stoffen door individuele steden onderscheiden. Bovendien brengt TROPOMI de uitstoot en verspreiding van luchtvervuiler koolmonoxide en de bronnen en putten van het zeer sterke broeikasgas methaan veel beter in kaart. Ook zal TROPOMI een veel beter inzicht geven in de mondiale watercyclus. Voor de laatstgenoemde onderwerpen wordt de Short Wave InfraRed-module van TROPOMI ontwikkeld (SWIR, zie onder).

Nieuwe technologie
TROPOMI is een zogenoemde imaging absorption spectrometer. Het instrument dankt zijn grote gevoeligheid aan twee technologische vernieuwingen in de SWIR-module. SRON en TNO zijn ruim vijf jaar geleden begonnen - dankzij financiële ondersteuning van het Netherlands Space Office (NSO) - met de ontwikkeling van een speciale 'verzonken tralie'. Het gaat hier om silicium tralies die van binnenuit worden belicht: een speciaal ontwikkelde combinatie van prisma en optische tralie die de opgevangen straling op golflengte scheidt. Deze verzonken tralies - ook wel immersed gratings of immersietralie genoemd - zorgen voor een drastische omvangvermindering van de spectrometer: een factor 40 ten opzichte van conventionele tralies. Met conventionele tralies zou het instrument door zijn omvang niet te realiseren zijn.

Daarnaast beschikt de SWIR module over een geavanceerde detector voor kortgolvige infraroodstraling (SWIR), die aan de allerhoogste eisen voldoet. SRON ontwikkelt speciale elektronica om deze detector aan te sturen en uit te lezen. De combinatie van detector en elektronica wordt bij SRON volledig gekarakteriseerd om later tijdens vlucht de wetenschappelijke data van het instrument goed te kunnen interpreteren.

Proefopstelling
De infrarood-detector, zijn uitleeselektronica en de verzonken tralie zijn in hoge mate bepalend voor de wetenschappelijke prestaties van de missie. Daarom heeft SRON deze technologie eerst uitgebreid getest in een proefopstelling. Met de overeenkomst van 9 december is nu het startsein gegeven voor een ontwikkeling die moet leiden tot de daadwerkelijke productie van vluchtmodellen voor deze systemen in het hart van het TROPOMI-instrument, een traject van slechts twee jaar. De lancering van de Sentinel-5 precursor missie met TROPOMI staat gepland voor december 2014.

Samenwerking
TROPOMI is een samenwerking tussen KNMI, SRON, TNO en Dutch Space, in opdracht van het NSO. De wetenschappelijke leiding is in handen van KNMI en SRON. Dutch Space in Leiden is hoofdaannemer voor de bouw van het instrument. TROPOMI wordt in samenwerking met ESA gefinancierd door de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Infrastructuur en Milieu.