ChristenUnie




Peter van Dalen positief over klimaatakkoord

Globe hands maandag 13 december 2010 18:28 Europarlementariër Peter van Dalen is positief over het akkoord dat afgelopen weekend is gesloten op de klimaatconferentie in Cancun. Door het goede voorzitterschap van gastland Mexico lukte het toch, tegen de verwachting in, om tot een formeel akkoord te komen. Ook de EU heeft hier een belangrijke rol in gespeeld volgens Van Dalen: ,,De delegaties uit de EU spraken veel meer met één stem, in Kopenhagen waren de lidstaten van EU vooral druk met elkaar te overtuigen."

Van Dalen is ook tevreden met het Groenfonds van 1000 miljard op jaarbasis vanaf 2020: ,,Het blijft de vraag in hoeverre we erin gaan slagen de klimaatverandering echt tegen te houden. Het is goed dat met dit Groenfonds de armste landen geholpen worden met het omgaan van de gevolgen van klimaatverandering, al is niet duidelijk hoe het wordt gefinancierd."

Hoop voor de toekomst

Het akkoord biedt ook zeker hoop voor de volgende conferentie, in Durban (Zuid-Afrika). ,,Het is hoopvol dat 192 landen er samen zijn uitgekomen," aldus Van Dalen. ,,Ook ben ik blij dat in het akkoord staat dat er geen gat mag ontstaan tussen de eerste en het tweede periode van het Kyoto-protocol, dit is cruciaal."

Eurofractie