Ingezonden persbericht


Persbericht:


* DWARS Landelijk kiest nieuw bestuur

* Eline van Nistelrooij bekritiseert Haagsche kaasstolp van politiek en journalistiek

Utrecht, 13 december 2010 - DWARS, de GroenLinkse jongerenorganisatie, heeft afgelopen weekend tijdens haar congres in Amsterdam nieuwe bestuursleden gekozen. Jaap van der Heijden (Secretaris) en Anna Schutte (Politiek Secretaris Groen) zijn herkozen. Linsday van Dijk is gekozen tot bestuurslid Promotie en Ledenwerving, Jojanneke Vanderveen tot Penningmeester, Jaco van der Veen tot Politiek Secretaris Blauw en Joa Maouche tot Politiek Secretaris Internationaal. Het mandaat van Voorzitter Eline van Nistelrooij, Giel van der Steenhoven (Politiek Secretaris Rood) en Rik van der Laan (Activiteiten) loopt nog tot april. DWARS Voorzitter Eline van Nistelrooij: "Er liggen grootse plannen klaar voor DWARS. Fantastisch om er wederom met een topteam tegenaan te kunnen!"

In de speech die Van Nistelrooij op het congres hield, is forse kritiek geuit op de Haagse kaasstolp van politiek en journalistiek. "In een mediatijdperk waarin alles sneller moet, elke format hipper en korter, kunnen politici niet meer uitleggen hoe zij bij hun standpunten komen. En openlijk twijfelen is al helemaal uit den boze, terwijl dat volgens mij juist essentieel is in een democratie. Wat nu alleen nog interessant lijkt te zijn, zijn conflict en uitglijders. Maar daar krijgen wij geen beter land van" aldus Van Nistelrooij.

Rutte kreeg er ook van langs, met name de absurde bezuinigingen op het onderwijs en het gebrek aan visionair beleid op duurzame energie kwamen onder vuur te liggen: Van Nistelrooij: "De VVD, toch de partij die altijd heilig zegt te geloven in de vrije markt, blokkeert hier een level playing field. Grijze energie krijgt miljoenen staatssteun en groene energie moet het zelf maar zien te redden. Nederland mist de boot. Nu zijn we voor onze olie afhankelijk van landen als Rusland en Iran. Straks voor onze windenergie en technologie van China."

Gelukkig is er ook een alternatief. Want Groene politiek is geen politiek van de spelletjes om de poppetjes, maar met een duidelijk eigen verhaal. Een verhaal met een perspectief. Een verhaal met moed, dat ook moeilijke beslissingen genomen worden omdat ze nodig zijn. Van Nistelrooij: "Wij zullen geen generatiepolitiek bedrijven. Want dat is vervallen in precies het verwijt dat de Haagse kaasstolp gemaakt kan worden: te veel gericht op eigen partijpolitieke belangen en veel te weinig op wat nodig is om Nederland toekomstbestendig te maken. Dat doet DWARS anders. Dat betekent dat wij de verbindingen zullen blijven zoeken met de andere politieke jongerenorganisaties."
---------------

Noot,