Gemeente Lansingerland

Norovirus verspreidt zich


Het norovirus verspreidt zich over Nederland. Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond hebben relatief veel mensen nu klachten als gevolg van dit virus dat een heftige buikgriep veroorzaakt.

Wat is het norovirus?
Het norovirus is een besmettelijk virus dat acute buikgriep veroorzaakt. De meest voorkomende klachten zijn: plotseling beginnende misselijkheid, braken, hoofdpijn, buikpijn, diarree, maagkrampen, malaise en milde koorts. Het norovirus wordt verspreid via diarree en braaksel en via de handen die na toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Er is geen geneesmiddel tegen deze vorm van buikgriep.

Het virus is voor gezonde mensen meestal onschuldig, maar kan voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer ernstige klachten geven. Omdat het norovirus erg besmettelijk is, worden vaak groepen mensen ziek; bijvoorbeeld in ziekenhuizen, in verpleeghuizen, in crèches en reisgezelschappen.Â

Meer informatie
Voor algemene vragen over buikgriep, het norovirus of voor meldingen van uitbraken van buikgriep in instellingen, kunt u bellen met de Gezondheidslijn van de GGD Rotterdam-Rijnmond, telefoonnummer (010) 433 99 66.

Â

Op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond, vindt u ook een lijst met veelgestelde vragen over het norovirus en de antwoorden daarop.