EFSA artikel 14: Positief advies voor bèta-glucaan van haver

13/12/2010 08:01

PR Newswire

ZUG, Zwitserland, December 13, 2010 /PRNewswire/ -- Een wetenschappelijk panel van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft op 8 december 2010 een positief advies gepubliceerd over een gezondheidsclaimdossier aangaande vermindering van het risico op ziekten voor bèta-glucaan van haver. Dit volgt op een aanvraag van CreaNutrition AG die ingediend werd overeenkomstig artikel 14 van de EG-verordening inzake voedings- en gezondheidsclaims. Volgens het positieve advies van het EFSA-panel voor dieetproducten, voeding en allergieën (NDA) kunnen voedingsmiddelen die voorzien in 3g bèta-glucaan van haver per dag, de volgende gezondheidsclaim dragen: "Bèta-glucaan van haver verlaagt/vermindert bloedcholesterol. Het verlagen van bloedcholesterol kan het risico van hartziekten verminderen." De gezondheidsclaim moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen bepaalt dat enkel goedgekeurde gezondheidsclaims gebruikt mogen worden in de marketing van voedingsmiddelen in heel Europa. De verordening heeft als doel vertrouwen te bieden aan Europese consumenten op basis van sterke wetenschappelijk evidentie en bescherming te bieden tegen misleidende claims. Bioactief bèta-glucaan van haver is het cholesterolverlagende bestanddeel van CreaNutritions OatWell(R) haverzemeleningrediënten. CreaNutrition is verheugd over het positief advies gepubliceerd door EFSA en diens erkenning van een sterk wetenschappelijke benadering: "De aangevoerde evidentie wijst erop dat het cholesterolverlagende effect van bèta-glucaan van haver kan afhangen van de toegenomen viscositeit in de dunne darm die de reabsorptie van galzuren vermindert, de synthese van galzuren uit cholesterol vermeerdert en slechte (LDL) cholesterolconcentraties vermindert. Viscositeit in de dunne darm wordt bepaald door de concentratie, molecuulgewicht (MG) en oplosbaarheid van bèta-glucaan van haver."(EFSA Journal 2010;8(12):1885) Een dagelijkse inname van 3g bioactief bèta-glucaan van haver in voedingsmiddelen die redelijkerwijs geconsumeerd kunnen worden wordt aanbevolen als onderdeel van een gezonde voeding en levensstijl. De in aanmerking komende natuurlijke bronnen van haver bevatten niet enkel bèta-glucaan, maar ook onoplosbare vezels, eiwitten, meervoudig onverzadigde vetzuren, antioxidanten en plantensterolen. Gezonde mensen eten al decennialang haver; het eerste wetenschappelijke rapport dat haverconsumptie in verband bracht met cholesterolverlaging werd in de vroege jaren '60 gepubliceerd. Deze EFSA-verklaring inzake het natuurlijk voorkomende bèta-glucaan van haver die aangetroffen wordt in haverzemelen is het eerste positieve advies aangaande vermindering van het risico op ziekten op basis van ontbijtgranen. CreaNutrition is een baanbrekend bedrijf met toonaangevende expertise in oplossingen op basis van bioactief bèta-glucaan van haver. CreaNutrition's goed gefinancierd uitvoerig klinisch onderzoek gedurende de voorbije twintig jaar , alsook de specifieke wetenschappelijke dossiers die door CreaNutrition zijn ingediend, hebben geresulteerd in verschillende goedkeuringen van gezondheidsclaims toegekend in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland, Nederland en Frankrijk. OatWell(R) haverzemeleningrediënten worden op de markt gebracht door CreaNutrition en zijn aanwezig in vele gezonde voedingsproducten over de hele wereld. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met: Ruedi Duss Tel +41-41-747-01-95 CONTACT: Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met: Ruedi






-