Kabeljauw naar de haaien?

13/12/2010 08:46

Natuurpunt

De Europese Commissie wil de kabeljauwvangst in de Noordzee en de Atlantische Oceaan halveren, nu de situatie voor deze vissoort alarmerend is geworden. Vissers zijn niet opgetogen met de vermindering van de vangstquota. Te vaak zien we dat ministers de korte termijn visie volgen en te hoge visvangsten toestaan. Door het negeren van de wetenschappelijke adviezen wordt de ondergang van de visserijsector versneld.

De kustwerkgroep van Natuurpunt roept Vlaams minister-president Peeters, bevoegd voor visserij, op om op de top van Europese visserijministers niet te zwichten voor ogenschijnlijk korte termijn-winst. Het voortbestaan van onze vissers staat op het spel.

Het wetenschappelijk advies onder de loupe

Wanneer wetenschappers aan de alarmbel trekken doen ze dat niet zomaar. Sinds de jaren 1980 gaat het in de Noordzee steil bergaf met de kabeljauwstock en dus ook met de vangst van kabeljauw die van 300.000 ton in 1981 is verminderd tot 20 à 30.000 ton. Voor de Belgische vissers betekent dit een daling van 24.000 ton tot minder dan 5.000 ton visvangst. De overbevissing heeft als gevolg dat de leeftijdsopbouw van de kabeljauwpopulatie volledig uit balans is geraakt. Tegenwoordig wordt een Noordzeekabeljauw niet ouder dan 5 jaar. Kabeljauwen zijn pas na een paar jaar geslachtsrijp. Het verdwijnen van oude dieren brengt de voortplanting van de soort in gevaar. Een groot deel van de kabeljauwen haalt de twee jaar niet eens. Terwijl de kabeljauwen vroeger wel 25 jaar en 40 kilo konden worden, wegen ze nu zelden meer dan 1 kilo. Een soortgelijke ervaring in Canada leert ons dat 20 jaar na de stockcrash en het invoeren van een moratorium (= nulvangst) op de kabeljauwvangst nog steeds weinig beterschap is. Niet alleen de kabeljauw verdween maar ook de eens zo welvarende Canadese kabeljauwvissersvloot.

Kabeljauw, symptomatisch voor onze (Noordzee)visserij

Het verhaal van de kabeljauw is geen alleenstaand geval maar symboliseert het verhaal van de visserij in de 20e eeuw: sneller, groter, krachtiger en destructiever jagen op steeds minder vissen. Wetenschappers schatten dat we vandaag nog slechts 5 à 10% van de visstocks hebben t.o.v. 1900. Als we niet anders gaan vissen, zullen er tegen 2050 geen visstocks meer in de oceanen zijn. We zien nu reeds dat sommige stocks onherroepelijk verdwenen zijn.

Er was eens

- de Noordzeeharing: stock bijna ingestort in de jaren 1970 en dankzij een tijdig moratorium kunnen we in 2010 nog genieten van een lekker maatje

- de Canadese kabeljauw: in de 19e eeuw bestempeld als "onuitputtelijk", in 1968 goed voor 800.000 ton, kelderde volledig in 1992 ondanks een (te laat ingevoerd) moratorium is de stock nog steeds niet hersteld (en kon pas in 1999 terug opstarten met een quotum van 9.000 ton)

L'histoire se répète?

De Kustwerkgroep van Natuurpunt vraagt dan ook aan de Europese visserijministers om hun verantwoordelijkheid te nemen en de alarmerende wetenschappelijke adviezen niet te negeren.

Natuurpunt is de grootste natuurvereniging in Vlaanderen. Duizenden vrijwilligers en meer dan 300 professionele medewerkers werken voor de bescherming van belangrijke biotopen, soorten en landschappen. Om dit doel te bereiken beschermt de vereniging de resterende natuur in Vlaanderen door het aankopen en beheren van gebieden, het bestuderen en monitoren van soorten en biotopen, door educatie van het brede en meer gespecialiseerde publiek en door het lobbyen bij beleidsmakers.

Op 1 december 2010 beheerde Natuurpunt een 500-tal natuurgebieden met een oppervlakte van 18.000 ha en telde het ledenbestand 87.000 families.

Contactpersoon: Nathalie De Snijder, beleidsmedewerker Natuurpunt

nathalie.desnijder@natuurpunt.be

Gsm: 0472 20 28 01

Bronvermelding

-An evaluation of the stock structure of North Sea cod, haddock and whiting since 1920, J.G. Pope & C.T. Macer, 1996

-Hundred-year decline of North Atlantic predatory fishes, V. Christensen et al, Fish and Fisheries, 2003

-ICES Advice 2010, 2010, ICES

-Late lessons from early warnings : the precautionary principle 1896 - 2000, 2001, European Environment Agency

-The unnatural history of the sea, C. Roberts, 2007

-www.vliz.be - Een eeuw zeevisserij in België

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel