Syntens

Bezoeken aan China leveren omzet en banen op

De deelnemers van de door Flevoland georganiseerde handelsmissies naar China zijn uiterst tevreden over het resultaat van de trips. Onder leiding van de Commissaris van de Koningin van Flevoland, Leen Verbeek, reisden in mei en september van dit jaar twee groepen af naar de Chinese provincie Guan Xi. In de eerste missie lag de nadruk op de agroproductie en bij de tweede missie waren vertegenwoordigers uit de composieten- en geomaticabranche aanwezig. Voor een aantal van de deelnemers heeft de handelsmissie al geleid tot concrete handel.

China is bezig met een enorme opmars op handelsgebied. Ook lijkt het land zich meer open te stellen voor internationale handel. Ook in 2005 en 2007 verzorgde Flevoland al een missie naar het land, waar de overheid een grote rol speelt. Volgens gedeputeerde Economische Zaken Andries Greiner is het bijna een voorwaarde voor succes om de missie te laten leiden door iemand van hoog niveau. "De missies stonden beide keren onder leiding van de Commissaris van de Koningin, Leen Verbeek", legt hij uit. "Onder zijn leiding gingen er meer deuren open omdat hij werd ontvangen door iemand van hetzelfde overheidsniveau."

Extra omzet en banen

Na afloop van de laatste missie heeft de provincie onderzoek laten doen naar de concrete resultaten die de deelnemende bedrijven hebben geboekt over alle vier de missies. In totaal zijn er twintig tot dertig nieuwe banen ontstaan en hebben de bedrijven een extra omzet kunnen realiseren van 3 miljoen euro, wat neerkomt op een gemiddelde van 750.000 euro per missie. "Sommige deelnemers van de laatste twee missies hebben al opdrachten binnengesleept", legt Joan Algra als organisator vanuit de provincie uit. "Veel van hen zijn echter nog in onderhandeling of houden de contacten met Chinese partners warm om er later nog een conrete opdracht uit te slepen. Het resultaat kan dus nog stijgen."

Ondernemers meer dan tevreden

Zo legde Gert van der Burg van het Geomatics Business Park (GBP) in september contacten met twee partners en zijn er plannen om ook in China een GBP op te zetten. Voor Frans van de Ven, vertegenwoordiger van Airborne Products, is het nog te vroeg om te praten over concrete handel. Wel heeft hij contacten opgedaan die in de komende tijd worden opgevolgd. Mel Foster van Fibercore Europe ziet kansen in het produceren van composieten bruggen in China en Reinder Nijkamp heeft met zijn standbouwbedrijf al met twee partners zaken gedaan, waardoor hij 50.000 euro aan extra omzet wist te realiseren.

Samenwerking en kruisbestuiving

Uit het onderzoek bleek dat de delegatie uiterst tevreden was over de matchmaking van potentiële partners. Want naast gezamenlijke bijeenkomsten en activiteiten, was er voor de deelnemers een programma met individuele gesprekken en bedrijfsbezoeken gepland. Ook de organisatie werd beloond met een hoog cijfer. De missies zijn voorbereid door de provincie Flevoland in samenwerking met de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland en de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL). In het voortraject zijn de deelnemers door innovatieadviseurs van Syntens tijdens twee masterclasses voorbereid op het gebied van handelsgeest en cultuur. "We willen graag dat bedrijven gaan innoveren en nieuwe markten gaan verkennen", legt innovatieadviseur Joke Feenstra uit. "Deze handelsmissie past goed in die filosofie. Helemaal omdat bij deze missies ook nog sprake is geweest van kruisbestuiving tussen de deelnemers."

Missie met een helder doel

Volgens Algra is het goed om een thema en een duidelijk doel aan een missie te hangen. Bij de septembermissie lag de nadruk op van het verzamelen, analyseren en leveren van geografische informatie (geomatica) en composieten. "We hebben ons onder andere op de Wereldexpo in Shanghai als totale keten van kennis, overheid en productie gepresenteerd. Zo zaten bijvoorbeeld de Netherlands Aerospace Group, Fokker Landing Gear en vertegenwoordigers van de Technische Universiteit Delft en de Hogeschool Windesheim uit Zwolle in de delegatie. We hebben gemerkt dat je daardoor serieus wordt genomen en bovendien zorgt het ook nog eens voor onderlinge kruisbestuiving", aldus Algra.

Contacten onderhouden

Volgens mevrouw Ching Ping Au, van Your Op, van het matchmakingsbureau van de missie, is het voor de ondernemers en instellingen van belang dat ze de contacten met de Chinese partners blijven onderhouden en dat ze ervoor zorgen dat ze goed op de hoogte blijven van de razendsnelle ontwikkelingen in het land. Met het advies om zeker nog een keer terug te gaan naar China nam ze alvast een voorschot op de plannen van de KvK om volgend jaar een uitgaande missie te organiseren.