Gemeente De Bilt


Hertenboerderij De Schaapskooi naar Zeist

Ongeruste reacties buurtbewoners

In opdracht van de eigenaar, Reinaerde, zijn op vrijdag 10 december de herten van buurtboerderij `de Schaapskooi' in Bilthoven verplaatst naar een nieuwe locatie in Zeist.

Omdat transport voor deze dieren een stressvolle ervaring is, moesten de herten met een verdovingspijl worden verdoofd. Enkele buurtbewoners die tegen het verplaatsen van de herten waren, hebben het transport trachten tegen te houden.

De herten zijn voor het transport licht verdoofd. Zo'n verdoving werkt maar kort. Het was dus in het belang van de herten om ze zo snel mogelijk naar hun nieuwe onderkomen te brengen. Enkele buurtbewoners hebben geprobeerd het transport van de herten tegen te houden. De politie heeft ter plaatse samen met begeleidend personeel van het dierentransport de mensen weten te overtuigen van de noodzaak het transport door te laten.

De hertenweide van buurtboerderij `De Schaapskooi' in Bilthoven krijgt een nieuwe inrichting in het kader van project Melkweg. Het verplaatsen van de herten past binnen de lijn van Reinaerde om met kleinere dieren op `De Schaapskooi' zich meer te richten op kinderen van 4 tot 8 jaar.

De gemeente begrijpt dat buurtbewoners bezorgd zijn om het welzijn van de herten en ook dat ze prijs stellen op de herten in hun woonomgeving. Reinaerde, de eigenaar en verzorger van de herten, heeft in het belang van het welzijn van de dieren gezocht naar een geschikte locatie. In de bestaande hertenweide in Zeist is een goede, ruime locatie gevonden in een bosrijke omgeving,waar het voor de herten goed toeven is.