Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Van Harte & Lingsma biedt hulp bij bewustwording gedrag: Viervoeters helpen bij effectieve communicatie

Oegstgeest, 13 december 2010 - Gedrag wordt voor het grootste gedeelte bepaald door onbewuste intenties, overtuigingen en gevoelens. Ook op de werkvloer. Zonder bewust te zijn van dit gedrag ondervinden mensen wel de gevolgen hiervan. Vanaf nu kan iedereen de confrontatie aangaan met onbewust gedrag en controle krijgen over hun eigen leiderschap in een nieuwe training van Van Harte & Lingsma. Door interactie met en directe feedback van honden en paarden tijdens deze training worden de deelnemers bewust van zichzelf en hun gedrag. Door middel van 1-op-1 coaching wordt deze bewustwording omgezet naar effectieve communicatie op de werkvloer.

Training

In de driedaagse training 'Effectief Communiceren; pure feedback van viervoeters' worden deelnemers zich niet alleen bewust van hun gedrag, maar werken ze ook direct aan gedragsverandering. Op de eerste dag werken de deelnemers met verschillende paarden die direct hun rol als coach aannemen, ze spiegelen wat er leeft bij de deelnemer. "Paarden reageren heel primair als non-verbaal en verbaal gedrag niet met elkaar overeenstemmen. Precies deze reactie zorgt ervoor dat de deelnemers zicht krijgen op hun onbewuste patronen en gewoonten. Daarnaast zorgt de omvang van het paard ervoor dat het gedrag van de deelnemer als het ware wordt uitvergroot en de deelnemer het nog beter kan herkennen en voelen," aldus Eva Hafkamp en Renate van der Weide, trainers bij Van Harte & Lingsma. .

Op de tweede dag, een maand later, nemen honden de coachrol over. De deelnemers gaan met hun opgedane kennis en ervaringen experimenteren met nieuw gedrag in interactie met een hond. "Hierin zullen ze merken dat deze gedragsverandering direct hun effectiviteit vergroot en worden blijvende resultaten behaald," aldus Eva Hafkamp en Renate van der Weide. De laatste dag van de training, weer een maand later, bestaat uit een 1-op-1 coaching met de trainer, waarin de deelnemers aan de slag gaan met de ervaringen die ze hebben opgedaan in de training en op de werkvloer. Op deze manier verankeren zo het nieuwe gedrag.

Hondsbrutaal

Het trainingsbureau heeft voor deze specifieke training gekozen voor de samenwerking met de dieren door hun eerlijkheid en onbevangenheid. "Door de pure reactie van de dieren kunnen de deelnemers miscommunicatie niet meer bij een ander neerleggen. De dieren hebben geen verborgen agenda. Hierdoor vallen vaak de oogkleppen van de deelnemers af en realiseren ze zich dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor bepaalde reacties bij een medewerker. Deze bewustwording is cruciaal in het bereiken van effectieve communicatie op de werkvloer," aldus Hafkamp. "De dieren zijn daarnaast in staat om kleine nuances in gedrag zichtbaar te maken. En dit zijn vaak juist de nuances die het verschil kunnen maken in de interactie met anderen."

Duurzame gedragsverandering

Doordat de training zich richt op de eigen ervaring, worden de deelnemers zich bewust van hun eigen aannames in de interactie met anderen en soms de onjuistheid hiervan. "De manier waarop je met het dier communiceert en samenwerkt, zegt alles over hoe jij dat op de werkvloer doet. Door deze ervaring kunnen de deelnemers snel de vertaling maken naar hun werkplek," aldus Hafkamp. "

Efficiëntie: resultaat in korte tijd

"In de huidige markt kunnen mensen niet lang weg van hun werk en zijn de opleidingsbudgetten vaak krapper. Met deze training van drie dagen verspreid over drie maanden kunnen deelnemers snel tot de kern komen en duurzame verandering bewerkstelligen. Het is een zeer efficiënte en effectieve training. Daarnaast is onze ervaring dat de deelnemers zich soms vrijer voelen in trainingen met dieren dan met mensen. Honden en paarden oordelen niet en bieden een veilige omgeving om terug te gaan naar hun basisgedrag."

Effectief communiceren op de werkvloer

Met de nieuwe training innoveert Van Harte & Lingsma op trainingsgebied. Eerder bood het training- en adviesbureau de losse onderdelen apart aan. Nu zijn ze geïntegreerd in één training. In de afgelopen maanden heeft Van Harte & Lingsma de eerste pilot gedraaid met positieve ervaringen van de deelnemers. Vanaf nu biedt Van Harte & Lingsma deze training als vast onderdeel van haar trainingsselectie aan om effectief communiceren op de werkvloer te bevorderen.

Over Van Harte & Lingsma

Van Harte & Lingsma is al 25 jaar toonaangevend in het ontwikkelen van mensen en organisaties. Het bureau verzorgt (beroeps)opleidingen, trainingen en coachingstrajecten gericht op leiderschap en management, persoonlijke ontwikkeling en inspiratie, persoonlijke effectiviteit en communicatie. Daarnaast levert Van Harte & Lingsma advies gericht op veranderprocessen, teamontwikkeling en betrokkenheid. Van Harte & Lingsma heeft 50 medewerkers en is gevestigd in Oegstgeest. Zie ook www.h-l.nl.


- Einde bericht -
**