Ingezonden persbericht


Minder water en kilometers door speciale teelt en oogst voor miljoenen maaltijden Marfo

Gezonde groenten voor luchtvaart en zorg met nadruk op oorsprong en duurzaamheid

Lelystad, 13 december 2010 - Vanaf deze maand werkt meesterkook Pascal Jalhay van maaltijdproducent Marfo met speciaal geteelde doperwtjes, broccoli, sperziebonen en winterpenen in de duizenden culinaire maaltijden die dagelijks voor luchtvaart, zorg en leger worden bereid. De oogst van dit seizoen is goed voor circa 3 miljoen maaltijden. De manier van telen, oogsten en ter plekke verwerken sluit aan op de ambities van Marfo: minder waterverbruik, minder nodeloze transportkilometers en vriesvers met meer vitamines.

Marfo selecteerde samen met groenteteler Dujardin begin dit jaar de zaden en de groeivelden, een oppervlak van ongeveer 38 voetbalvelden in Wallonië en Bretagne. Die liggen voor Marfo allemaal naast elkaar om zo een constante kwaliteit, smaak en beet te kunnen garanderen. Dat is voor afnemers en consumenten van vooraf bereidde maaltijden essentieel. De groenten worden volgens Marfo-principes behandeld, minimaal bespoten en op een door Marfo bepaald tijdstip en afhankelijk van het weer van het land gehaald.

De oogstmomenten worden in nauw overleg met de lokale landbouwspecialisten bepaald, soms in bestek van luttele uren (beeld). Ter plekke worden de groenten met tonnen tegelijk gestoomd en ingevroren voor optimale versheid en textuur en behoud van belangrijke vitamines. De groenten worden één keer gegaard, in plaats van eerst blancheren bij de verwerker en later garen in de grootkeuken. Dit is gezonder en voordeliger. Het belangrijkste is dat door de keuze van het ras en de gecontroleerde verwerking de kwaliteit van de groente constant is. Stomen brengt ook het waterverbruik drastisch terug. De oogst is genoeg voor een heel jaar maaltijdproductie. Daardoor hoeft Marfo deze groenten niet te importeren. Dat scheelt transportkilometers en uitstoot.

Herman Schaap, directeur Marfo: 'Onze klanten willen lekker en gezond eten voor hun gasten: dat zijn vaak reizigers, medewerkers of patiënten. Groenten zijn daarbij essentieel. Wij maken duizenden maaltijden per dag dus willen wij een grote oogst, maar zonder de hele markt leeg te kopen. Wij zoeken groenten met altijd dezelfde eigenschappen en met steeds meer nadruk op oorsprong en duurzaamheid. Wij zijn bijzonder onder de indruk van de toewijding en kennis van onze leverancier Dujardin op dit gebied.'

Over Marfo
Marfo (sinds 2008 onafhankelijk van Martinair) bereidt in Lelystad complete gerechten voor onder meer gezondheidszorg, luchtvaartmaatschappijen en catering. Marfo zoekt constant naar nieuwe wegen om gasten, patiënten en bewoners goed eten te serveren: lekker, gezond, authentiek en verrassend, en van hoge culinaire kwaliteit. Aan het hoofd van de ontwikkelkeuken staat meesterkok Pascal Jalhay die als chefkok enkele jaren geleden twee Michelinsterren kookte bij restaurant Vermeer. In zijn Creadôme creëert hij, geïnspireerd door seizoenen, regioproducten en reacties van gasten, eerst alle gerechten in het klein om ze daarna in het groot te vertalen. De maaltijden zijn gevarieerd: van Hollandse kost tot de meest exquise Oosterse schotels, halal- en dieetgerechten. Dagelijks maken de koks van Marfo circa 100.000 vriesverse maaltijden. Marfo kookt voor de business class van onder meer KLM. Voor zorginstellingen en ziekenhuizen ontwikkelt Marfo onder de naam Chef Martin innovatieve voedingsconcepten. Marfo bereidt goede vriesverse maaltijden, met meer dagelijkse kwalitatieve keuze voor de individuele patiënt, bewoner of gast. Door schaalgrootte en ketenefficiency realiseert Marfo een lage kostprijs. Bij Marfo en Chef Martin werken circa 250 mensen. Zie www.marfo.com.

Meer beelden in in html-bijlagen en/of klik op hyperlinks in tekst zelf. In de online perskamer meer beeld en relevante links: http://pressdoc.com/p/00092p




Ingezonden persbericht