Gemeente Zederik


Afscheid burgemeester Van der Meer

De raadsvergadering van maandag 13 december jl. had een bijzonder tintje. Het was de laatste vergadering onder voorzitterschap van burgemeester Huub A. van der Meer. Na een jaar neemt hij deze week afscheid van de gemeente Zederik. Officieel is Van der Meer nog in functie tot en met 2 januari 2011.

Klaas van Oort roemde als nestor van de raad de bekwaamheid van burgemeester Van der Meer. Hij noemde hem een spreekwoordelijk schaap met de vijf poten. Iemand die de taal van Zederik spreekt en aanspreekbaar is voor onze inwoners. Hij was volgens de heer Van Oort als een burgervader bij vreugde en verdriet aanwezig. Iets dat zeer op prijs werd gesteld. Namens de raad van Zederik sprak hij grote waardering uit voor de betrokkenheid van de burgemeester en het vele werk dat hij heeft gedaan voor onze gemeente. Van der Meer heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het alcohol- en drugsbeleid en veel energie gestoken in de regionale samenwerkingsverbanden, waaronder GLZ.

Mevrouw Hardenbol overhandigt afscheidscadeau aan burgemeester Van der Meer Burgemeester Van der Meer spreekt zijn afscheidspeech uit

Namens het college sprak wethouder Goof Bos. Hij noemde Huub van der Meer een "Westlander waar je op kunt rekenen". Volgens Bos "heeft de Commissaris van de Koningin de juiste man naar Zederik gestuurd". Eén van zijn kwaliteiten is dat hij altijd paraat stond. Hij was bij iedere vergadering aanwezig, was nooit chagerijnig en had voor elke situatie een tekst. Van der Meer heeft volgens Bos de kantjes er geenszins vanaf gelopen. Integendeel! Hij was met overtuiging een burgemeester temidden van de mensen. Het statement `de inwoner centraal' is hem op het lijf geschreven. Hij bestuurde Zederik met hart en ziel, alsof het voor zes jaar was. Bos sloot zijn verhaal af met een woord van dank: "Je vertrekt helaas, jammer en toch goed."

Irene Hardenbol, plaatsvervangend voorzitter van de raad constateerde dat het jaar voorbij is gevlogen. Ze noemde Huub van der Meer het type "burgervader" die uitstraalt dat hij er voor alle inwoners wil zijn. Iemand die was waar hij verwacht werd. Namens de gemeente overhandigde zij hem als dank een kunstwerk van glas en sprak daarbij de hoop uit dat Huub van der Meer straks terugkijkt op "365 fantastische dagen" in Zederik.

Ter afsluiting richtte vertrekkend burgemeester Van der Meer zich tot de gemeente.

Beslispunten
Tijdens dezelfde vergadering zijn de volgende zaken besproken en besloten:

* De begroting voor 2011 van de Stichting O2A5 is goedgekeurd. De meerjarenbegroting 2011-2014 is voor kennisgeving aangenomen en de raad heeft ingestemd met een wijziging van het bestuursmodel en een statutenwijziging. Daarmee krijgt de stichting een éénhoofdig bestuur en een Raad van Toezicht.

* De Legesverordening 2011 is vastgesteld. In een nieuwe tarieventabel staan de leges voor omgevingsvergunningen. Verder zijn de tarieven voor de OZB en rioolheffing voor 2011 vastgesteld. Het amendement van de VVD om de OZB uitsluitend trendmatig te verhogen met 3% is verworpen.

* De uitgiftecriteria voor bouwgrond op het bedrijventerrein Meerkerk IV worden aangepast. Voorheen waren alleen Zederikse bedrijven in de gelegenheid een kavel te kopen. Nu wordt een deel aangeboden aan bedrijven buiten de gemeente (nationaal en internationaal). Er wordt 1 hectare gereserveerd voor lokale bedrijven. Het amendement van de SGP om meer bouwgrond te reserveren voor bedrijven binnen Zederik werd verworpen.

* Het archelogiebeleid en bijbehorende verwachtings- en beleidsadvieskaart zijn vastgesteld. Daarmee neemt de gemeente verantwoordelijkheid voor de bescherming van haar bodemarchief. Deze zorgplicht is geregeld in de wet.

* Het ontwerpbestemmingsplan "Gregoriuslaan 13 Lexmond" is vastgesteld. Dit bestemmingsplan maakt de bouw van vijf rijwoningen, een vrijstaande en twee twee-onder-een-kap woningen mogelijk op de plaats van het voormalige kinderdagverblijf en peuterspeelzaal.