Gemeente Waddinxveen draait cultuur de nek om


WADDINXVEEN, 20101213 -- Zeer forse bezuinigingen door het gemeentebestuur van Waddinxveen maken een einde aan Stichting Vonk, de Waddinxveense welzijns- en cultuurstichting. De subsidie voor kunsteducatie zoals muziek en beeldende vorming wordt met meer dan 60% verlaagd. Daarmee hoort Waddinxveen nu tot één van de cultuurarmste gemeenten in Nederland. Ook op welzijn wordt fors bezuinigd.

Stichting Vonk voor welzijn en cultuur heft zich op. De reden is de enorme bezuiniging die het gemeentebestuur van Waddinxveen heeft opgelegd. Op cultuur wordt 150.000 Euro bezuinigd, dat is 61%. Gemiddeld bezuinigen gemeenten `slechts' 9% op cultuur, volgens recent onderzoek van RTL Nieuws. Daarnaast wordt op welzijn (ouderenvoorzieningen en Brede School) nog eens 100.000 Euro bezuinigd, een percentage van 37%.

Het bestuur van Stichting Vonk heeft zijn uiterste best gedaan en zijn nek uitgestoken met een alternatief bezuinigingsplan voor cultuur. In dit plan zouden de bezuinigingen op termijn 40% bedragen. Het gemeentebestuur heeft zelfs geen moeite gedaan dit plan te beoordelen.

Het stichtingsbestuur vindt dat het gemeentebestuur zich bestuurlijk onbehoorlijk heeft gedragen. Eerder was namelijk wel publiekelijk de bereidheid getoond en de verwachting gewekt om eventueel de bezuiniging aan te passen. De betreffende wethouder heeft zelfs de door de gemeenteraad in de raadsvergadering van 10 november 2010 aangenomen motie van het CDA niet naar letter en geest uitgevoerd. In de afgelopen periode heeft het gemeentebestuur evenmin op geen enkele wijze een inhoudelijke visie op cultuur in de gemeente naar voren gebracht, ondanks de vele verzoeken van de stichting.

De gemeente heeft zich als een onbetrouwbare partij gedragen. Nog geen drie jaar geleden zijn de voormalige welzijnstichting SWW en de cultuurstichting Kreater op verzoek van de gemeente gefuseerd om er een sterke lokale stichting van te maken. Tot op heden heeft het gemeentebestuur op geen enkele wijze hieraan bijgedragen. Stichting Vonk heeft dit wel gedaan. We hebben na de fusie, ondanks de gemeentelijke tegenwerking een efficiënte en doelmatige organisatie opgezet met een zeer kleine overhead. Dit blijkt ook uit de jaarlijks goedgekeurde accountantsverklaringen.

Zowel medewerkers als vrijwilligers hebben met veel inzet hun bijdrage aan de Waddinxveens samenleving geleverd. De deelnemers en cursisten zijn in het algemeen heel tevreden en hebben ook massaal bezwaar gemaakt tegen de buitensporige bezuinigingsdrift van het gemeentebestuur. Maar ondanks mooie verhalen in het beleidsprogramma dat naar burgers en maatschappelijke organisaties geluisterd zal worden bleef een fatsoenlijke inhoudelijke reactie uit.

Stichting Vonk zal haar werkzaamheden gaan beëindigen. Met deze bezuinigingen is het niet meer mogelijk op een verantwoorde manier door te gaan. Van de toch al uitgeklede totale subsidie van 516.000 Euro wordt 48% wegbezuinigd. Ieder weldenkend mens begrijpt dat op deze wijze de stichting kapot wordt gemaakt. Dat heeft dus grote negatieve gevolgen voor zowel medewerkers als vrijwilligers en cursisten en deelnemers.

Stichting Vonk neemt in tegenstelling tot het gemeentebestuur wel haar verantwoordelijkheid. Zij wil in goed overleg met alle betrokkenen en het gemeentebestuur bekijken hoe de belangen van de werknemers, vrijwilligers, deelnemers en cursisten, binnen de beperkte mogelijkheden, bij opheffing zo goed mogelijk behartigd zullen worden en waar mogelijk de activiteiten door anderen overgenomen kunnen worden. Heden heeft het bestuur het college van Burgemeester en Wethouders en de leden van de Raad in een uitvoerige brief op de hoogte gesteld van zijn beslissing.

De brief aan het college van Burgemeester en Wethouders en aan de Raad zal vanaf 14 december 2010 te lezen zijn op de website van de stichting: www.stichtingvonk.nl

Het bestuur van Stichting Vonk