Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Het gaat slecht, verder gaat het goed...

HILVERSUM, 10 november 2010 - 'Het gaat slecht, verder gaat het goed' is een film over het leven van advocaat, schrijver en dichter Chris Veraart. De 66-jarige Veraart, een van de bekendste zedenadvocaten van Nederland, weet sinds 1980 dat hij multiple sclerose (MS) heeft. Hierdoor is zijn leven radicaal veranderd. De beperkingen die de ziekte hem oplegt, dwingen hem ingrijpende keuzes te maken. "De dag gaat ten onder aan gekut en gepruts", zegt hij treffend in de documentaire, waarvoor regisseur Arjan Nieuwenhuizen hem de afgelopen vijf jaar intensief volgde. De NOS-documentaire van vijftig minuten wordt woensdag 13 december, in het kader van het 30-jarig jubileum van de stichting MS research, van 19.20 tot 20.15 uur uitgezonden op Nederland 2.

De documentaire schetst een beeld van de wijze waarop Veraart continue 'mee beweegt' met het ziekteproces. Iedere keer wordt je wat afgenomen en moet je opnieuw evenwicht zien te vinden. Maar voordat je dat hebt gevonden, gebeurt er weer iets nieuws", legt Veraart uit. Ondanks de afhankelijkheid die de ziekte met zich meebrengt, probeert hij - samen met zijn 'hofhouding' - de regie van het leven in eigen hand te houden. En bovenal probeert hij zelfstandig te blijven wonen in Bornholm, zijn huis in Bergen (NH).

"Het is een beklemmende, openhartige film geworden over het dagelijks leven van een bijzondere MS-patient", aldus maker Arjan Nieuwenhuizen. "In 2005 maakte ik een film over het 25-jarig jubileum van Koning Beatrix. Daarin volgde ik vijf mensen die ook een 'feestje' te vieren hadden. Een van hen was Chris", zegt Nieuwenhuizen. "Hij had toen 25 jaar MS. Hij leefde nog, was actiever dan ooit, en vond dat reden genoeg voor een feestje. Mijn cameraploeg en ik waren zo onder de indruk van de veerkracht en het optimisme van Chris, dat we besloten hem te blijven volgen".

Op de foto v.l.n.r.: Cor Brinkman (geluid), Chris Veraart, Arjan Nieuwenhuizen (regie)

en Jan Rein Hettinga (camera). © foto: Jan Rein Hettinga

Programma: Het gaat slecht, verder gaat het goed

Datum: woensdag 13 december 2010

Tijdstip (zender): 19.20-20.15 uur (Nederland 2)

Regie: Arjan Nieuwenhuizen

Camera: Jan Rein Hettinga

Geluid: Cor Brinkman




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)