Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T ­ 22 november 2010

Goed bestuur geen basis voor ontwikkeling

Derde lezing in de SID-Lezingenserie 2010-2011 "Global Values in a Changing World"

David Booth (Overseas Development Institute, UK)

Het begrip ownership is uitgegroeid tot het toverwoord in ontwikkeling. Arme landen kunnen beter zelf strategieën bedenken om armoede terug te dringen, instanties te verbeteren en corruptie te stoppen, anders blijven ontwikkelingsprojecten kostbaar en vaak nutteloos op de lange termijn. Maar als ownership inderdaad de basis is voor ontwikkeling, dan moeten we ook haar politieke context realistisch benaderen, en rekening houden met lokale normen. David Booth zal dit nader uitleggen in de derde lezing van de SID-lezingenserie 2010-2011, op 13 december 2010 in Amsterdam, waarbij hij zich baseert op jarenlange onderzoekservaring in het Afrikaanse continent als directeur van het Africa Power & Politics Programme van het Britse Overseas Development Institute.

In veel Afrikaanse landen bestaat het politieke systeem uit een autoritair model, waar een (Westers) liberaal-democratische vorm van ontwikkeling moeilijk, zo niet onmogelijk, te verwezenlijken is. Wil ontwikkelingshulp effectief zijn, dan moeten we onze ogen niet sluiten voor deze regimes, maar juist kijken naar de mogelijkheden die zij bieden. Volgens Booth komen benaderingen die begrippen als 'goed bestuur' en 'democratie' forceren, de effectiviteit van ontwikkelingshulp niet ten goede. In plaats daarvan moeten we realistisch zijn over de werkelijke drijfveren van ontwikkeling in de lokale politieke context, ook als hier niet voldaan wordt aan de eisen van goed bestuur.

David Booth is onderzoeker aan het Overseas Development Insitute (ODI) en geeft leiding aan het Het Africa Power & Politics Programme, een internationaal onderzoeksteam dat manieren identificeert voor uitoefening van politiek, macht en staatsopbouw, die effectief zijn voor de ontwikkeling van een land (www.institutions-africa.org).

De discussie wordt geleid door Jan Jaap Kleinrensink, directeur Internationale Programma's bij Plan Nederland.