Evangelische Omroep

Hilversum, vrijdag 10 december 2010 PB283

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 50

Checkpoint, maandag 13 december, 16.10 uur, Nederland 3 Muziek kan soms zo hard staan, dat je het voelt trillen in je lichaam. Zou je met dat geluid nou ook iets kunnen laten bewegen of zelfs kapotmaken? Oftewel: wat is de kracht van geluid? We zoeken het uit! Met getunede auto's, een gillende operazangeres en knappende wijnglazen.

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Snuf de Hond en het Spookslot, maandag 13 december, 17.05 uur, Nederland 3 Een gevaarlijk spoor
Tom weet zeker dat hij iemand in het 'spookslot' zag, maar niemand lijkt hem te geloven. Neef Jaap heeft alleen maar oog voor Mirjam en jaloezie drijft een wig tussen de twee jongens. Na een aanvaring met Jaap gaat Tom, alleen (met Snuf) op onderzoek uit. Snuf volgt een spoor dat leidt naar een geheime gang...

Het Familiediner, maandag 13 december, 22.10 uur, Nederland 1 Als de vader van Hans en Willem overlijdt, besluit moeder José tot een grote schoonmaak. Ze haalt foto's weg, verdeelt de sieraden, laat de muren overschilderen en wil graag dat de schuur wordt vervangen. Nadat de nieuwe schuur is geplaatst, blijkt al snel dat de motor van haar man er niet meer in past. Ze verzoekt Hans dit direct op te lossen. Maar Hans heeft alles rondom de begrafenis van zijn vader geregeld en vindt dat Willem dat moet doen. Na deze flinke woordenwisseling negeren José en Hans elkaar. Willem staat tussen zijn moeder en broer in en is er kapot van. Hij hoopt hen met de hulp van Bert weer aan een (Chinese rijst-) tafel te krijgen.

Hillian, de 5-jarige dochter van Angelo en zijn vrouw Georgia, gaat samen met haar oma Shella op zomerkamp naar Otterlo. Het kamp is eigenlijk voor oudere kinderen, maar Georgia heeft plechtig beloofd goed op Shella te letten. Op de heenweg reizen oma en kleindochter samen met de bus. Maar op de terugweg besluit oma, tegen de afspraak in, om Hillian alléén op de bus te zetten. Zelf rijdt ze met de zus van Angelo mee, die nog één plaatsje vrij heeft in de auto. Georgia is in alle staten als ze het telefoontje krijgt waar ze haar dochter kan oppikken. Ze is helemaal klaar met de 'streken' van haar schoonmoeder en verbreekt het contact. En nu wordt Angelo verscheurd door de ruzie tussen de belangrijkste vrouwen in zijn leven. Bert schiet te hulp.

Snuf de Hond en het Spookslot, dinsdag 14 december, 17.05 uur, Nederland 3 Het gevecht met Zwarte Bertram
Tom en Snuf zijn in handen gevallen van de smokkelaars. De bendeleider wil afrekenen met deze onwelkome pottenkijkers. Ondertussen maken Mirjam en Jaap zich ongerust en voelen ze zich schuldig, maar kunnen ze Tom op tijd vinden? Of komt er hulp uit een onverwachte hoek?

De Verandering, dinsdag 14 december, 18.25 uur, Nederland 2 Max Paans is als kind heel enthousiast, maar kan daar niet goed mee uit de voeten. Het contact met zijn vader, die lijdt onder een oorlogstrauma, is slecht. Max belandt in een droomwereld en in zijn drang naar het onbekende, het avontuur, glipt het leven tussen zijn vingers door en raakt hij verslaafd aan verdovende middelen. Een poging tot doodslag zorgt ervoor dat hij in de gevangenis belandt. Hoe zijn leven dan verder gaat vertelt hij aan Mirjam in De Verandering.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

De Rechtbank, dinsdag 14 december, 22.30 uur, Nederland 1 In 2009 houdt een groot aantal autobranden Amersfoort in zijn greep. De branden worden in verband gebracht met de 26-jarige C. Tijdens zijn aanhouding zit er een frisdrankflesje benzine in zijn zak. Opmerkelijk is dat sinds C. in het Huis van Bewaring zit er geen brand meer is uitgebroken.

Klaas Jan Veenstra (32) is een van de jongste rechters van Nederland. Vandaag heeft hij zitting als vreemdelingenrechter. Op deze zitting verschijnen mensen die illegaal in Nederland verblijven. Een van hen is Ben Bla.

Verder vecht Woonaccent Makelaars een beslissing aan van de gemeente Amersfoort. Makelaar van Griensven is het niet eens met het besluit van de gemeente dat er geen bedrijfsvlag in zijn vlaggenmast mag hangen. Bij andere bedrijven in de straat worden soortgelijke reclame-uitingen wel oogluikend toegestaan.

De dagelijkse krantenkoppen krijgen een gezicht in de achtdelige documentaireserie De Rechtbank. De programmamakers zijn exclusief toegelaten achter de schermen bij de Utrechtse Rechtbank. De tien rechters die zich voor deze serie lieten volgen, praten openhartig over hun vak. We zien ze aan het werk bij de zittingen, maar voelen ook de dilemma's die ten grondslag liggen aan het vonnis. De hoofdrol is voor de rechtbank, maar ook de advocaat en de mensen die voor de rechters moeten verschijnen worden gevolgd.

XMIX, woensdag 15 december, 13.55 uur, Nederland 3 De geiten
Op de kinderboerderij geven de geiten opeens geen melk meer, en nu hebben de babygeitjes niets te drinken. Anton lukt het niet om de klus op te lossen en roept de hulp in van XMIX. Na eerst even goed uitzoeken wat een geit precies is gaan Exel, Dax en Xena op onderzoek. Zal de postbode ze misschien kunnen helpen?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Snuf de Hond en de IJsvogel, woensdag 15 december, 17.05 uur, Nederland 3 Tom en Mirjam mogen Bouke's nieuwe bootje 'De IJsvogel' inwijden met een korte zeilvakantie. Pas na de nodige smeekbedes, want Jeltje vindt hen eigenlijk nog te jong om alleen op reis te gaan. In het eerste dorp waar ze aanleggen blijken zakkenrollers actief. Als ze daar op de jaarmarkt twee jongens ontmoeten, Niels en Jimmy, krijgt de zorgeloze vakantie opeens een totaal andere wending..

Jong, woensdag 15 december, 20.25 uur, Nederland 3 Special: Volendam, 10 jaar na de brand
Tijdens de oudejaarsnacht van 2000 op 2001 brak er brand uit in café 't Hemeltje. Veertien jongeren overleefden de ramp niet, zo'n 180 jongeren raakten ernstig gewond. Tijdens de Nationale Herdenkingsavond in 2001 besteedde het EO tv-programma Jong aandacht aan deze ramp. Ooggetuigen vertelden hun persoonlijke verhaal. Een jaar later praatte presentator Marc Dik met slachtoffers van de brand, drie jonge, sterke Volendammers: Willie, Martin en Tom. De eerste maanden na de ramp was het een kwestie van overleven. Daarna moesten zij opnieuw leren leven. Leven met de brandwonden, leven met een ander uiterlijk en leven met hun beperkingen. De verhalen van deze jongeren maakten veel indruk op Marc en de kijkers. Zo was er zelfs een anonieme kijker die de jongeren aanbood om met elkaar op wintersport te gaan. Een grote groep slachtoffers vertrok naar de sneeuw en fotografe Suzan van de Roemer reisde met hen mee. Ook zij raakte onder de indruk van de veerkracht van de Volendamse jongeren en opperde het idee voor een foto-expositie: De kracht van Volendam. 27 Jongeren poseerden speciaal voor haar camera. Nu, 10 jaar na de ramp, bundelen Jong en Suzan de krachten in een Jong-special.

Snuf de Hond en de IJsvogel, donderdag 16 december, 17.05 uur, Nederland 3 De zeilvakantie van Tom, Mirjam en Snuf lijkt in het honderd te lopen. Er zijn zakkenrollers actief en er is bij een inbraak een bijzonder gouden 'oorijzer' gestolen. Al het bewijs lijkt er op te wijzen dat Tom en Mirjam de daders zijn. Tom ziet maar één uitweg: hij wil ontsnappen uit het politiebureau en zelf de werkelijke daders opsporen..

Pelgrimscode, donderdag 16 december, 20.30 uur, Nederland 1 Damascus/Syrië
De groep pelgrims bestaat nog uit vijf bekende Nederlanders. Zij zijn inmiddels aangekomen in de bruisemde hoofdstad van Syrië; het eeuwenoude Damascus. Ze worden kris-kras door de drukke soek gejaagd, belanden in een diepe kloof, maken kennis met het Aramees en gaan de strijd aan met schapen! En aan het eind van de uitzending vertrekt één van hen terug naar huis.

Namens Jou, donderdag 16 december, 22.20 uur, Nederland 1

Jacqueline en haar moeder willen de nagedachtenis van zus Nadine levend houden. Nadine, een vrolijke en levenlustige jonge vrouw, werd vermoord door haar ex-partner. Nadine heeft haar levenlang van dieren gehouden en richtte een stichting op die mishandeling van dieren moest tegengaan. Dat werk kwam stil te liggen met haar moord. Jacqueline zoekt in deze uitzending moed en kracht om dat werk nieuw leven in te blazen. In haar beleving is Nadine 'hoog en boven' en wijst naar de hemel. "Daar moet ze ergens zijn...'.

Letterlijk wil Jacquline nog een keer dicht bij haar zus zijn. We volgen haar als ze met de zenuwen in het lijf aan een parachute tussen hemel en aarde wil hangen. De ouders van Nadine en Jacqueline wachten hun dochter beneden op. Een zeer emotionele ontmoeting volgt. Zowel in de lucht als terug op de grond.

Als mensen overlijden, komt er een einde aan hun dromen en wensen. Behalve als nabestaanden ermee aan het werk gaan. In het programma Namens Jou, leeft de kijker mee met mensen die wensen van hun overleden dierbaren in vervulling laten gaan. Presentatrice Marion Lutke volgt nabestaanden die bijvoorbeeld een reis maken naar een belangrijke plek of een goed doel opzetten.

De Kist, donderdag 16 december, 00.45 uur, Nederland 2 Presentator Herman Wegter rijdt in zijn okergele oldtimer en heeft met uitgesproken Nederlanders een goed gesprek over leven en dood. Om erachter te komen hoe zij over onze sterfelijkheid denken neemt hij een doodskist mee. In deze eerste aflevering van een nieuw seizoen van De Kist: Klaas Wilting, oud-politiewoordvoerder.

Klaas Wilting is door zijn werk bij de politie vaak genoeg geconfronteerd met de dood. Toch vindt hij het heel erg moeilijk om over zijn eigen toekomstige dood na te denken. Hij praat er eigenlijk nooit over, ook niet met zijn vrouw en kinderen. Toch mag Herman Wegter bij hem thuis komen met de kist. Als Herman en Klaas de kist naar binnen brengen, merkt Klaas op: 'Je gaat er toch zachter van praten.' De getrainde voorlichter stelt zich in het gesprek over de dood kwetsbaar op.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 17 december, 14.50 uur, Z@pp Kom maar, Jezus zegent de kinderen
Elly vertelt over de timmerman die alles maken kan. Kurk doet wel mee, maar Dop is te klein. Is dat zo?

Checkpoint, vrijdgag 17 december, 16.10 uur, Nederland 3 Je jas.. die beschermt je tegen ongelukken en als het goed is gaat hij een tijdje mee. Zo'n jas moet eigenlijk een hoop aankunnen. Maar wat voor jas kan nou het meeste aan? En welke jas kan het beste tegen een stootje? We braden 'm aan het spit en halen hem door de vuilniswagen.

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Snuf de Hond en de IJsvogel, vrijdag 17 december, 17.05 uur, Nederland 3 Tom en Mirjam raken steeds verder in de problemen. Tom is opgesloten in een stropershut. Snuf is zelfs beschoten. Zal het Mirjam lukken om uit handen te blijven van Tjeerd en zijn criminele zoons? Jimmy heeft ondertussen steeds meer moeite zijn vader te gehoorzamen, maar zullen zijn broer en hij zich, als het erop aankomt, tegen hun vader durven keren?

Checkpoint, zaterdag 18 december, 9.30 uur, Nederland 3 Je fiets is niets meer waard, het zadel ligt eraf, je fietsbanden zijn stuk, is het dan mogelijk om een oude fiets weer op te knappen? Het testteam gaat proberen in 1 minuut een kerstboom op te tuigen. In de jongens-meiden test: liegen. Wie is daar beter in? En wie kun je het meest vertrouwen; de hond of de kat? Checkpoint: avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Rail Away, zaterdag 18 december, 17.55 uur, Nederland 2 België/Luik-Eupen en Verviers-Spa
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties.

In deze aflevering gaat Rail Away op bezoek bij onze zuiderburen. Het startpunt is Luik. De treinreis begint op het futuristische nieuwe station Luik-Guillemins. Met de InterCity wordt de reis dwars door de Ardennen gemaakt naar het Duitstalige Eupen. Onderweg wordt ook nog de stad Chaudfontain gepasseerd, bekend van het gelijknamige water dat hier uit de grond komt.

Daarna wordt de draad halverwege de eerste route weer opgepakt in Verviers, waar de stoptrein naar Spa vertrekt. Talrijke kleine stationnetjes onderweg begeleiden de trein naar de stad die ook bekend werd om het bronwater uit de Ardennen.

Nederland Zingt, zaterdag 18 december, 18.30 uur, Nederland 2 Tijdens de adventsweken is Nederland Zingt vol verwachting op Zijn komst. De naam advent is afkomstig uit het Latijn en betekent 'komst'. Het Liturgisch jaar begint met de Advent en eindigt op 24 december bij de Kerstnachtdienst. De liederen van deze uitzending van Nederland Zingt staan in het teken van de tweede advent en de presentatie is in handen van Mirjam Bouwman.

Korenslag, zaterdag 18 december, 19.55 uur, Nederland 2 In deze eerste halve finale van Korenslag nemen de winnaars van de eerste drie afleveringen het tegen elkaar op weg naar de titel 'Het beste koor van Nederland'. Dat zijn het ZO! Gospel Choir, Vocal Group Utrecht en Prove It! Eén van deze drie koren gaat aan het eind van de aflevering door naar de finale op Nieuwjaarsdag. De nummer 2 maakt volgende week in de tweede finale alsnog kans door te gaan naar de finale. De koren krijgen drie muzikale opdrachten: het zingen van een medley met nummers van één groep of artiest - deze week Queen -, het uitvoeren van een song die haaks staat op het repertoire dat ze normaal gesproken brengen en een optreden met een bekende artiest. Deze aflevering is dat René Froger. De jury van Korenslag bestaat dit jaar uit Janke Dekker, André Bijleveld en Maik de Boer. Presentatie: Marc Dik.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 19 december, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer bezoekt vandaag oud wedstrijdschaatser Marnix ten Kortenaar. Op zijn veertiende was Marnix al Nederlands jeugdkampioen schaatsen en in 1998 werd hij tiende op de 5000 meter tijdens de Olympische winterspelen in Nagano. Zijn leven leek een successtory maar Marnix werd steeds eenzamer. Op een dag besloot hij naar de kerk te gaan. Dit was het begin van zijn "nieuwe leven". Hij trouwde met Margriet en ze kregen twee kinderen. Op een werkvakantie met jongeren in Namibië kwam hij, diep onder de indruk van het werk van de Heilige Geest, terug in Nederland. Nu zijn het schaatsen en de wetenschap geen doel meer op zich voor hem, maar zijn ze een middel om mensen te helpen. Zo ontwikkelt hij bijvoorbeeld nieuwe producten op het gebied van schoon water, schone batterijen en plastic ijs. Marnix heeft door zijn ervaringen in het leven een drijfveer gekregen om God te dienen.

Verborgen Verhalen, zondag 19 december, 14.45 uur, Nederland 3

Afgeschreven

'Wees niet bang en laat je door niets ontmoedigen.'`

Nina danst al vanaf haar 2-e jaar, het is haar lust en haar leven. Ze zit op de Dansaccademie en moet een belangrijke solo dansen. De andere meiden uit haar klas zijn jaloers, ze zeggen dat het nergens op slaat dat zij de solo krijgt. En als Nina bij klassiek ballet te horen krijgt dat ze spaggetti benen heeft, wordt ze vreselijk onzeker. Misschien kan ze wel helemaal niet dansen? Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Op zoek naar God, zondag 19 december, 21.55 uur, Nederland 3 Dit jaar gaan drie BN'ers op zoek naar God. Zanger en entertainer Gordon, actrice en presentatrice Lizelotte van Dijk en voormalig wereldkampioen judoka Dennis van der Geest. Een zoektocht die de drie tot de uithoeken van de aarde zal brengen met maar één doel: het vinden van God.

De zoektocht van Gordon naar God begint waar hij voor het eerst in aanraking kwam met het geloof: de roomskatholieke Stefanuskerk. De laatste keer dat Gordon in deze kerk kwam was voor de begrafenis van zijn vader. Alleen in een kerkbankje komt hij even tot rust en denkt na over zijn herinneringen, die onverwachts heel emotioneel zijn. Dan wordt hij verrast door een gelegenheidsformatie van oude bekenden die hem op een wel heel bijzondere manier een hart onder de riem willen steken!

Lizelotte van Dijk wordt in haar zoektocht gelijk in het diepe gegooid als ze wordt uitgedaagd mee te doen met een spectaculaire dans voor 35.000 jongeren op de EO-Jongerendag.samen met 'So-you-think-you-can-dance' danser Gianinni.

En Dennis van der Geest, naast oud-wereldkampioen, tegenwoordig succesvol DJ, irriteert zich aan christelijke jongeren in Ede. Gelukkig heeft hij wel een klik met de internationaal bekende DJ Andy Hunter. Op de Engelse kliffen en in Andy's studio zoeken zij God door muziek.


---
Noot voor redactie,