Gemeente Rotterdam

10 december 2010

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 12 t/m
19 december 2010

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Wethouder De Jonge bij aftrap Playing for Success

Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en gezin) is zondag 12 december om 13.00 uur bij de aftrap van Playing for Success in De Kuip. Met de ondertekening van een convenant geven Feyenoord, de Gemeente Rotterdam en verschillende onderwijsorganisaties, voor aanvang van de wedstrijd Feyenoord - Excelsior, het startsein voor dit naschoolsee programma om leerprestaties te verbeteren. Het leercentrum opent in maart 2011 haar deuren voor de eerste groep van dertig leerlingen, afkomstig van basisscholen uit de deelgemeenten Charlois, Feijenoord en IJsselmonde. Kinderen die meedoen aan Playing for Success volgen tien weken lang drie uur per week na schooltijd een aantrekkelijk leer- en spelprogramma onder intensieve begeleiding in een inspirerende omgeving van zowel De Kuip als de club, waardoor zelfvertrouwen, zelfbeeld en motivatie van leerlingen toenemen en taal- en rekenresultaten verbeteren. Het verbeteren van taal- en rekenvaardigheden is een van de speerpunten van het Rotterdam s onderwijsbeleid voor de komende jaren.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Odie Geerligs, tel. 06 - 51 07 47 86)

Wethouder Laan reikt Music Matters Awards uit

Wethouder Antoinette Laan (sport en recreatie, kunst en cultuur) reikt zondagavond 12 december rond 22.30 uur de Music Matters Awards uit in Theater Zuidplein. Die avond treden 12 jonge Rotterdamse talenten (tot 28 jaar) op, die zijn geselecteerd tijdens 5 R'Voices jamsessies in de stad. De eerste prijs bestaat uit ¤ 15.000, - die de winnaar aan zijn of haar verdere ontwikkeling mag besteden. De winnaar van de Award is bovendien een jaar lang Muziekambassadeur van Music Matters en Rotterdam.

(Voor meer informatie: Marieke van Gruijthuijsen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 1315 5120).

Wethouder Baljeu bij opening shuttle Randstadrail Rotterdam The Hague Airport

Maandag 13 december wordt de shuttle Randstad Rail Rotterdam The Hague Airport (lijn 50) officieel in gebruik genomen. Met de shuttlebus (afstand 3 kilometer, reistijd 5 minuten) is de luchthaven voor de OV-reiziger uit Den Haag beter bereikbaar, met een reistijdvermindering van 60 tot 40 minuten. De buslijn 50 gaat overdag elk kwartier rijden en 's avonds elk halfuur. Wethouder Jeannette Baljeu (portefeuillehouder verkeer en vervoer Stadsregio) ontvangt een delegatie uit Den Haag om 10.45 uur op metrostation Meijersplein. Van daar vertrekt de delegatie richting Rotterdam The Hague Airport. In Het Baken (ontvangstruimte terminal) interviewt gespreksleider Willem Post Jeannette Baljeu, Peter Smit, Roland Wondolleck (directeur RTHA) en Pedro Peters (directeur RET). Daarna spreekt Peter de Wit (CEO Shell) over het belang van zakelijk gebruik van het openbaar vervoer (onder voorbehoud).

(Voor meer informatie: RTHA, Sophie Standaart, tel. 010 - 446 3535)

Wethouder Schrijer ondertekent met woningcorporaties convenant tegen huisuitzettingen

Wethouders Schrijer (werk, sociale zaken en stedelijke economie) ondertekent woensdag 15 december om 11.15 uur in het stadhuis een convenant met alle Rotterdamse woningcorporaties om huisuitzettingen als gevolg van betalingsachterstanden te voorkomen. Hiermee verlengen de partijen hun afspraken voor vier jaar. Het convenant legt vast dat de corporaties betalingsachterstanden tijdig signaleren en zo snel mogelijk contact leggen met de huurder. Leidt dit niet tot een oplossing, dan melden de corporaties de huurder aan bij een speciaal meldpunt bij Kredietbank Rotterdam (KBR) van SoZaWe. Dit meldpunt gaat op huisbezoek bij Rotterdammers die worden bedreigd met ontruiming. De huurder kan een ontruiming voorkomen door mee te werken aan budgetbeheer. Ook wordt geprobeerd een schuldregeling te treffen. In het nieuwe convenant is extra aandacht voor gezinnen met kinderen. Het aantal huisuitzettingen in Rotterdam is, mede door de samenwerking, afgelopen jaren gedaald.

(Voor meer informatie: SoZaWe, Christel de Valk, tel. 010 - 498 5865)

Wethouder Laan bij kick-off landelijke campagne 3+2=een fit idee

Wethouder Antoinette Laan (sport en recreatie, kunst en cultuur) geeft maandag 13 december om 11.30 uur het startsein voor de landelijke campagne '3+2=een fit idee' op De Catamaran,

Catullusweg 298 in Lombardijen. Doel van de campagne is dat elke leerling (tussen 6 en 18 jaar) per week drie uur gym krijgt met daarnaast twee uur een naschools sportaanbod. Rotterdam kent sinds enkele jaren het Lekker Fit programma en schoolsportverenigingen waardoor ook buiten schooltijd gesport kan worden. 50% van de basisscholen in Rotterdam is Lekker Fit en voldoet daarmee al aan de 3+2 norm. Rotterdam is hiermee een voorbeeldgemeente voor deze campagne. De Catamaran is bovendien de Sportiefste school van Nederland.

(Voor meer informatie: Marieke van Gruijthuijsen, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 1315 5120).

Wethouder Van Huffelen reikt vrijwilligersprijs De Groene Vogel uit

Wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) reikt op dinsdag 14 december om 19.30 de jaarlijkse natuur vrijwilligersprijs De Groene Vogel uit in de Arminiuskerk (Museumpark 3). De Groene Vogel wordt sinds 2004 uitgereikt op voordracht van het Rotterdams Milieucentrum. De prijs gaat naar een persoon of instelling die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de natuur in de stad.

(Voor meer informatie: Emile van Rinsum, Rotterdams Milieucentrum, tel. 06 222 45 345 )

Wethouder Karakus slaat eerste paal 'De Ooievaar'

Wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijke ordening en vastgoed) slaat op woensdag 15 december om 13.15 uur de eerste paal van wooncomplex 'De Ooievaar' in deelgemeente IJsselmonde. Wonen, werken, leren, zorg en ontspannen komen samen in dit project. Het wordt een nieuw en kloppend hart voor de groene buurten Groenenhagen en Tuinenhoven, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Naast woningen komen er verschillende voorzieningen: zoals een restaurant en sportfaciliteiten. De bouwlocatie is te vinden aan de Hollandse Tuin ter hoogte van huisnummer 85.

(Voor meer informatie: Aschelina van der Graaf, Communicatie Woonstad, tel. (010) 275 53 00)

Wethouder Karakus bij festiviteiten Landbouwbuurt

Op woensdag 15 december om 14.00 uur is wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijke ordening en vastgoed) aanwezig bij de feestelijke start bouw van de Landbouwbuurt fase 2. Met een virtuele tour, het laatste nieuws en een terugblik op het verleden van Rotterdam Zuid wordt de start gevierd. Op het bouwterrein tussen de Dordtsestraatweg en de Veldstraat realiseren Com*wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam BV een woontoren, een appartementenvleugel, een parkeergarage en hofwoningen omsloten door rugwoningen. Project Landbouwbuurt is de tweede fase.

(Voor meer informatie: Muriel Hooft, Communicatieadviseur Com.Wonen, tel. 06 515 919 78)

Wethouders Baljeu en Schrijer bij Rotterdam Trade Dinner

Op 15 december aanstaande organiseert de Rotterdamse Kamer van Koophandel het Rotterdam Trade Dinner vanaf 18.00 uur in Ahoy. Het RTD is een jaarlijks terugkerend diner voor de top van het Rotterdamse bedrijfsleven uit de sectoren Handel, Productie en aanverwante dienstverlening. Bedrijven nemen een tafel af en nodigen 10 gasten uit. De gemeente Rotterdam neemt traditiegetrouw twee tafels af. Wethouder Jeannette Baljeu (haven, verkeer en regionale economie) en wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en stedelijke economie) zitten elk een tafel voor. De heer Broeders (CEO Vopak) is gastspreker.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Petra Verheij, tel. 010 - 267 35511)

Burgemeester Aboutaleb opent McDonald's Hoogstraat

Op woensdag 15 december om 18.30 uur (her)opent burgemeester Ahmed Aboutaleb de McDonald's aan de Hoogstraat. Het interieur is grondig verbouwd en er zijn veel energiebesparende maatregelen genomen. De vestiging heeft eerder van de gemeente een prijs ontvangen voor het beste mbo-scholingstraject. Via DAAD (servicepunt voor werkgevers voor werving en selectie, scholing en re-integratietrajecten) helpt McDonald's werklozen aan een baan en biedt jongeren de kans een startkwalificatie te behalen.

(Voor meer informatie: McDonald's Hoogstraat, Rob de Vries, tel. 06 - 2503 2551)

Wethouder Karakus reikt Architectuurprijs Rotterdam uit

Op woensdag 15 december om 18.45 uur wordt de publieks- en jurywinnaar van de Architectuurprijs Rotterdam 2010 bekendgemaakt in de Van Nellefabriek (Van Nelleweg 1). Wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijke ordening en vastgoed) reikt de publieksprijs uit, Francine Houben (directeur Mecanoo en voorzitter vakjury) de vakprijs. De teams van opdrachtgever, architect en aannemer van de winnende bouwwerken nemen de prijzen in ontvangst. De Gouden Bouwhelm gaat naar de beste bouwproductie in de stad. Rotterdammers kunnen via de website www.rotterdam.nl/architectuurprijs nog tot dinsdag 14 december 12.00 uur stemmen op hun favoriete bouwwerk.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 2677 38 12)

Burgemeester Aboutaleb spreekt tijdens nationale naturalisatieceremonie

Op dinsdag 15 december vindt de vierde Nationale Naturalisatieceremonie plaats. Elke gemeente in Nederland organiseert een feestelijke ceremonie voor alle mensen die in de eigen gemeente Nederlander zijn geworden. Rotterdam organiseert deze ceremonie in Stadswinkel Centrum (Coolsingel 40, ingang aan het Doelwater) om 20.00 uur. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zal in Rotterdam een groot gedeelte van de ceremonie voor zijn rekening nemen.

(Voor meer informatie: Publiekszaken Rotterdam, Sara van Eijk, tel. 010 - 267 2371)

Wethouder Van Huffelen onthult groene gevel Mothership

Op vrijdag 17 december onthult wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) samen met de makers om 11.00 uur de groene mosgevel aan de Delftsestraat 25. Op het pand van de Rotterdamse kunsthandel Mothership is een duurzame en decoratieve gevel van mos geplaatst. HUNK -design, studio ID Eddy, Mothership en Bureau Binnenstad hebben gezorgd dat er panelen aan de gevel werden gevestigd met daarop een laag mos. De mosgevel is een nieuw concept, dat nog niet eerder in de praktijk is uitgevoerd. Daarom willen de samenwerkende partijen eerst een proefproject uitvoeren om de effecten te meten. Het concept biedt mogelijkheden voor verschillende gebouwen in de binnenstad en kan zo een bijdrage leveren aan een beter leefklimaat.

(Voor meer informatie: Dave Geensen, Communicatie dS+V/Bureau Binnenstad, tel. 06 - 23 881 174)

Wethouder Karakus bij start nieuwbouw Lusthofstraat

Wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijke ordening en vastgoed) slaat op vrijdag 17 december om 15.30 uur de eerste paal van het appartementencomplex 'Van Kralingen' aan het begin van de Lusthofstraat. In Van Kralingen komen 60 koopappartementen. Het ontwerp past bij de monumentale architectuur van Kralingen. Voorafgaand aan de start bouw worden betrokken partners, onder wie de wethouder en deelgemeentevoorzitter Lucas de Boer (Kralingen-Crooswijk), geïnterviewd over dit project.

(Voor meer informatie: mevrouw C. Van der Horst, IJsselhof Vastgoed BV, tel. 0314 - 36 26 31)

Burgemeester Aboutaleb ontsteekt kerstverlichting

Vrijdag 17 december om 19.15 uur worden de lichtjes in de kerstboom voor het stadhuis ontstoken door burgemeester Ahmed Aboutaleb en de heer Ola Elvestuen, vertegenwoordiger van het gemeentebestuur van Oslo. Het programma wordt feestelijk omlijst door studenten van Codarts, de hogechool voor de kunsten in Rotterdam. Voor het aanwezige publiek is er warme chocolademelk met iets lekkers. Dit jaar heeft het gemeentebestuur van Oslo voor de 60ste keer een boom aan Rotterdam geschonken.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Nina Miezelmoe, tel. 010 - 267 3410)

En verder...

zijn burgemeester Aboutaleb en de wethouders Schrijer en Van Huffelen op woensdag 15 december om 8.00 uur aanwezig bij het Ondernemersontbijt in de Rotterdamse Schouwburg. Onderwerpen zijn de ontwikkeling van de binnenstad en de vermindering van administratieve lasten voor ondernemers. Tijdens het ontbijt wordt het convenant Vermindering regeldruk voor ondernemers ondertekend.

(Voor meer informatie: Bureau Peter Schuiten, Peter Schuiten, tel. 010 - 202 5007)

is wethouder Schrijer aanwezig bij de officiële oplevering van de luifels voor de winkels van Plein 1953 in Pendrecht op woensdag 15 december om 18.30 uur. Verzamelpunt is de theaterwinkel op nummer 59.

(Voor meer informatie: deelgemeente Charlois, Joyce van der Sluis, tel. 010 - 410 7571)



Gemeente Rotterdam