Unie van Waterschappen

Maandag, 13. December 2010

Waterschapsadvies voor Haïti

Twee waterschappers zijn teruggekeerd van een verkenningsmissie in het rampgebied Les Palmes in Haïti. Dit is de kuststreek ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince. Het is het gebied dat het zwaarst getroffen is door de aardbeving begin dit jaar.

Het grootste probleem is dat bij neerslag sprake is van wateroverlast. Door houtkap en traditionele landbouw ontstaan grote afvoerpieken en erosie, waardoor laaggelegen woongebieden overstromen. In deze gebieden moeten ook het gemeentehuis, de woningen en de scholen herbouwd worden.

Advies voor waterproblematiek

Beide waterschappers hebben op verzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten Internationaal voor het lokaal bestuur een integraal advies opgesteld om terugkerende waterproblematiek in de komende tijd aan te pakken. Na de aardbeving in januari is de hulpverlening na de noodhulpfase nu in de fase van wederopbouw. De Unie van Waterschappen heeft Reest en Wieden en Stichtse Rijnlanden benaderd om deel te nemen aan een verkenningsmissie van de VNG Internationaal met als doel advies te geven over de wateraspecten in het wederopbouwplan.

Samenwerken voor wederopbouw

De burgemeesters willen weer de rol van lokale bestuurder oppakken. Door de aardbeving is er echter geen gemeentehuis, geen geld, geen gemeentelijk apparaat en registers en bevolkingsadministratie zijn vernield. De burgemeesters beseffen dat ze elkaar nodig hebben om het lokale bestuur met alles daar omheen, van afvalverwerking tot nutsvoorzieningen, weer op te bouwen. Daarom is voor de wederopbouw een regionale samenwerking gestart voor de Les Palmes.

Plan voor 5 jaar

VNG Internationaal gaat met de partners een plan opstellen voor 5 jaar van geleidelijke wederopbouw van de organisatie. In dit plan zit ook een wateronderdeel. Hiervoor heeft de VNG de Unie van Waterschappen benaderd.