TNO

13 december 2010

Onderzoek naar de productie van eiwitafbrekende enzymen in Aspergillus niger

Op woensdag 15 december 2010 zal Machtelt Braaksma van TNO promoveren op het proefschrift getiteld 'A functional genomics study of extracellular protease production by Aspergillus niger' aan de Universiteit Leiden.

De productie van eiwitten in filamenteuze schimmels zoals Aspergillus niger kan verbeterd worden door te voorkomen dat eiwitafbrekende enzymen, zogenaamde proteases, deze eiwitten afbreken. Het onderzoek van Machtelt Braaksma had tot doel de productie van extracellulaire proteases in A. niger te onderzoeken. Hierbij is gebruik gemaakt van een systeembiologie aanpak. Het onderzoek werd uitgevoerd binnen het Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation. Met de moderne systeembiologische "-omics" technieken worden grote hoeveelheden data gegenereerd en het analyseren daarvan brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Binnen het onderzoek is in het bijzonder aandacht geschonken aan de randvoorwaarden voor het succesvol uitvoeren van een systeembiologie studie.

Resultaten

De invloed van verschillende omgevingsfactoren op de productie van extracellulaire proteases door A. niger is onderzocht. Monsters uit deze studie zijn vervolgens geanalyseerd met drie verschillende systeembiologische technieken, namelijk proteomics, metabolomics en transcriptomics. De resultaten van het onderzoek hebben duidelijk gemaakt dat de complexe aard van het probleem van proteolytische afbraak in A. niger alleen op een multidisciplinaire manier kan worden aangepakt.

Promotie

Woensdag 15 december 2010, 15.00 uur
Universiteit Leiden
Senaatskamer
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden