Rabobank Nederland

Rabobank: Economisch herstel vlakt af in 2011

Het economisch herstel dat in 2010 is ingezet, vlakt in 2011 weer wat af. De Nederlandse economie groeit in 2010 naar verwachting met 1¾%. Voor 2011 en de jaren erna is dat gemiddeld 1:%. Dat de economische groei vertraagt, heeft een aantal redenen. Allereerst boet het wereldwijde herstel aan kracht in. Ons land met zijn open economie ondervindt hier meteen de gevolgen van. Daarnaast gaat de Nederlandse overheid de komende jaren fors bezuinigen en blijven er onzekerheden die het consumentenvertrouwen en daarmee de particuliere consumptie ook in 2011 parten spelen. Dat zei bestuursvoorzitter Piet Moerland van de Rabobank vandaag bij de presentatie van de economische Visie op 2011.

Mondiale economische onevenwichtigheden gevaarlijk

Voor wat betreft de wereldeconomie is sprake van een dieper liggend probleem. En dat is dat na meer dan drie jaar financiële crisis nog steeds sprake is van grote wereldwijde en Europese onevenwichtigheden, zo blijkt uit Rabobanks Visie op 2011. Het Amerikaanse tekort op de lopende rekening blijft groot en neemt alweer toe, terwijl China de wisselkoers van de yuan kunstmatig laag houdt. Ondertussen hanteren de belangrijkste centrale banken extreem lage beleidsrentes, terwijl extra zwengels aan de geldpers naar verwachting weinig effect meer zullen sorteren. Voor de oplossing van genoemde economische onevenwichtigheden is feitelijk elk land verantwoordelijk, aldus de economen van de Rabobank. Uiteindelijk komt het erop neer dat landen met een spaartekort dit moeten terugbrengen en landen met een spaaroverschot juist meer zouden moeten consumeren.

Door deze mondiale herbalancering zouden zowel werkloosheid als staatsschuld in de ontwikkelde economieën kunnen dalen tot aanvaardbare niveaus, terwijl tegelijkertijd het deflatierisico afneemt. Landen met een initieel spaaroverschot profiteren dan bovendien van een beter houdbare groei die ook nog eens minder gevoelig is voor schokken van buitenaf. Niets doen en hopen dat we terugkeren op oude, vertrouwde groeipaden is niet reëel. Wat dat betreft heeft de kredietcrisis pijnlijk duidelijk gemaakt waar de mondiale en Europese knelpunten zitten. Krachtige maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat het opnieuw tot een crisis komt, wat door de recente opleving van de Europese staatsschuldenproblematiek nog maar eens is onderstreept, aldus de Rabo-economen.

Zij typeren het aarzelende vervolg op het toch al magere herstel van het afgelopen jaar als uitermate teleurstellend. In 2010 krabbelde de economie op uit een diepe recessie, de diepste sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. Maar het gaat eind 2010 nog niet echt van harte en van mondiale bloei is nog lang geen sprake. Dichter bij huis is het de vraag of ons land op de middellange termijn meer mag verwachten. In de komende jaren komt de gemiddelde groei naar verwachting lager uit dan wat potentieel mogelijk is en veel lager dan we gewend zijn van de jaren voor de crisis. Dat zal de komende jaren nauwelijks veranderen. Doordat de beroepsbevolking krimpt als gevolg van de vergrijzing ontstaat er in de toekomst krapte op de arbeidsmarkt en hierdoor is de potentiële groei lager.

IN2030: Vier scenario's voor bedrijven

Samen met de macro-economische Visie op 2011 verscheen de thema-uitgave IN2030: Vier scenario's voor bedrijven. In deze scenariostudie zijn de Rabo-economen uitgegaan van twee sleutelvariabelen: conflict versus harmonie en evolutie versus revolutie. De combinatie van deze twee variabelen heeft tot vier scenario's geleid die elk een mogelijke wereld in 2030 schetsen. Aan bod komen daarbij vragen als: Wat zijn de grote machtsblokken over twintig jaar? Bestaat de Europese Unie dan nog? Is de euro een wereldmunt of slechts een vage herinnering? Is er sprake van een vreedzame samenleving of komt er een nieuwe Koude Oorlog? Is de voedselvoorziening toereikend om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden? Zijn er voldoende alternatieven voor de eindige voorraad fossiele brandstoffen? En hoe staat het met onze economische structuur? Zet de verdienstelijking in ons land zich voort? Deze thema-uitgave is een voorproefje op het in 2011 te verschijnen boek IN2030: Vier vergezichten voor 2 030.

De Visie op 2011, de themabrochure IN2030: Vier scenario's voor bedrijven en de bijbehorende trendbeschrijvingen kunt u als pdf downloaden op: www.rabobank.com/visieop2011

Noot voor de redactie,

Rabobank Nederland