Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

13 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200906644/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 15 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Compressorstation Wijngaarden' van de gemeente Graafstroom) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Graafstroom van het bestemmingsplan 'Compressorstation Wijngaarden'. Het plan maakt de bouw van een gascompressorstation mogelijk. Samen met de aanleg van een hoofdaardgastransportleiding maakt de bouw van het gascompressorstation onderdeel uit van de Noord-Zuid route van het aardgastransportnet. Dit loopt van Rysum in Duitsland naar Zelzate in België. Met de aanleg wil de gemeenteraad aan de toenemende vraag naar gas in Nederland en de omringende landen voldoen, nu en in de toekomst. Het gebied waar het bestemmingsplan betrekking op heeft, ligt ten zuiden van de provinciale weg N214 en op het knooppunt van aardgastransportleidingen in Wijngaarden. Het gebied ligt in het Groene Hart en wordt nu gebruikt als weiland. De stichting Behoud Polders Graafstroom verzet zich tegen dit plan. Zij vreest vooral voor nadelige gevolgen voor de natuur. Ook vindt zij dat nut en noodzaak van het plan onvoldoende zijn onderbouwd. De wens van de Gasunie om Nederland de 'gasrotonde' van Europa te laten worden, is volgens haar niet reëel, omdat de voornaamste hoofdstromen afkomstig zijn uit Oost-Europa. Bovendien had de gemeenteraad een andere locatie voor het compressorstation moeten kiezen, omdat in het Groene Hart niet mag worden gebouwd, aldus de stichting. Daarom is de stichting tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook een inwoner uit Graafstroom verzet zich tegen het plan. Hij is niet overtuigd van de financiële uitvoerbaarheid van het plan, omdat voor het plan ongeoorloofde staatssteun zou zijn verleend. Ook zou het volgens de man op grond van de Flora- en Faunawet niet mogelijk zijn om toestemming te krijgen voor een aantal werkzaamheden. De gemeenteraad van Graafstroom acht het noodzakelijk dat de Gasunie, als beheerder van het Nederlandse gastransportsysteem, de gasvoorziening in Nederland in de toekomst kan veiligstellen. De Raad van State heeft de zaak op 30 augustus jl. op zitting behandeld.
2. 200908266/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 15 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Informatie uit plaatsingsplannen telecomaanbieders openbaar gemaakt) Uitspraak over de informatie die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Westerpark van de gemeente Amsterdam aan de bewoners in dat stadsdeel heeft verstrekt. Het gaat om informatie uit de plannen van onder meer KPN, T-Mobile en Vodafone Libertel om een aantal antennes te plaatsen. Het stadsdeel heeft de bewoners onder meer een kaartje gestuurd waarop zoekcirkels voor UMTS en GSM staan. De plek van de zoekcirkels zou aangeven op welke locaties de masten zouden moeten komen. De telecomaanbieders vinden dat het stadsdeel het kaartje met de zoekcirkels niet openbaar had mogen maken, omdat het zou gaan om vertrouwelijke bedrijfsgegevens. De zoekcirkels geven volgens hen namelijk inzicht in de netwerkopbouw en bedrijfsvoering van de telecomaanbieders. De rechtbank in Amsterdam stelde hen in september 2009 in een eerder beroep in het ongelijk. Volgens de rechtbank kan uit de zoekcirkels geen gedetailleerde informatie worden afgeleid over de netwerkopbouw en de meest geschikte locaties voor de masten. Daarom mocht het stadsdeel deze informatie openbaar maken, aldus de rechtbank. De telecomaanbieders zijn het hiermee niet mee en zijn tegen de uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 26 april en 5 oktober jl. op zitting behandeld.
3. 201000287/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 15 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Verblijfsontzegging in omgeving winkelcentrum Meijhorst in Nijmegen) Uitspraak over de zogenoemde verblijfsontzegging die de burgemeester van Nijmegen in 2008 heeft opgelegd aan een inwoner van de stad. De man mocht gedurende twee weken van 18.00 uur tot 8.00 uur niet meer in de omgeving van winkelcentrum Meijhorst komen. De burgemeester is niet inhoudelijk ingegaan op de bezwaren van de man tegen de gebiedsontzegging, omdat de twee weken toen inmiddels al waren verstreken. De man zou geen belang meer hebben bij een inhoudelijke beoordeling van zijn besluit, aldus de burgemeester. De man is vervolgens hiertegen in beroep gekomen bij de rechtbank in Arnhem. Die oordeelde in december 2009 dat zijn beroep gegrond was en dat de burgemeester alsnog op zijn bezwaren moest ingaan. Naar het oordeel van de rechtbank had de man wel degelijk nog een belang vanwege de eventuele vergoeding van proceskosten voor de juridische procedure. De burgemeester is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ter uitvoering van de uitspraak van de rechtbank heeft de burgemeester in mei 2010 echter ook een nieuw besluit genomen en is hij alsnog inhoudelijk op de bezwaren ingegaan. De burgemeester is van mening dat hij de verblijfsontzegging destijds terecht heeft opgelegd aan de man, omdat in de zomer van 2008 in de wijk Meijhorst sprake was van een aanhoudende en ernstige verstoring van de openbare orde door een groep jongeren. De overlast bestond uit hinderlijk rondhangen, geluidsoverlast, vernielingen, brandstichtingen en verbaal agressief en intimiderend gedrag ten opzichte van winkeliers en omwonenden. Volgens de burgemeester was duidelijk dat de man bij deze groep hoorde. Zie ook de zaak met nummer 201000291/1 waarin de Raad van State eveneens op 15 december 2010 uitspraak doet. In die uitspraak gaat het om een andere man die door de burgemeester om dezelfde reden een verblijfsontzegging voor het gebied heeft gekregen. De Raad van State heeft beide zaken op 24 augustus jl. op zitting behandeld.
4. 201001841/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 15 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouw van sociaal pension voor dak- en thuislozen in Gouda) Uitspraak over bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft verleend voor de verbouwing van een oude school tot een sociaal pension aan de Livingstonelaan in Gouda. In het pension zullen ongeveer dertig wooneenheden worden gebouwd voor voornamelijk dak- en thuislozen met een psychiatrische stoornis of een verslaving. Omdat het sociaal pension niet past in het bestemmingsplan, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het plan verleend. De Stichting Wijkteam Bloemendaal en een aantal omwonenden waren bij de rechtbank in Den Haag tegen de vergunning in beroep gekomen. Die oordeelde in januari 2010 dat het gaat om een ontwikkeling die 'niet gering afwijkt' van wat er op basis van het bestemmingsplan aanwezig mag zijn aan de Livingstonelaan. Daarom worden er naar het oordeel van de rechtbank hogere eisen gesteld aan de motivering van het besluit van het gemeentebestuur om het pension mogelijk te maken. De rechtbank is van oordeel dat het gemeentebestuur daarin is tekortgeschoten. Tegen die uitspraak zijn het gemeentebestuur van Gouda en de stichting Mozaïek Wonen die het sociaal pension zou exploiteren in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met nummer 201001878/1 waarin de Raad van State eveneens op 15 december 2010 uitspraak doet. In die zaak gaat het om het bestemmingsplan dat de gemeenteraad van Gouda heeft vastgesteld voor dit pension. De Raad van State heeft de zaak op 18 oktober jl. op zitting behandeld.
5. 201001878/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 15 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Bloemendaal' van de gemeente Gouda) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Gouda van het bestemmingsplan 'Bloemendaal'. Het bestemmingsplan maakt de komst van een sociaal pension mogelijk door een voormalige school voor verpleegkundigen aan de Livingstonelaan te verbouwen. Het is volgens de gemeenteraad de bedoeling dat in het pension maximaal dertig personen zullen verblijven in dertig wooneenheden. Het gaat om de opvang van mensen voor wie het moeilijk is zelfstandig te wonen of die dak- en thuisloos zijn. In het pension wordt aan deze psychosociaal kwetsbare mensen een veilige woonomgeving geboden. Het plan heeft betrekking op de woonwijk Bloemendaal. De stichting Wijkteam Bloemendaal en drie inwoners uit de wijk zijn het niet eens met de komst van een sociaal pension aan de Livingstonelaan en zijn daarom tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is in het bestemmingsplan ten onrechte geen maximum van het aantal bewoners van het pension opgenomen. Volgens de gemeenteraad is het niet gebruikelijk om in een bestemmingsplan tot in detail vast te leggen welke gebruiksmogelijkheden een bestemming toestaat. Zie ook de zaak met nummer 201001841/1 waarin de Raad van State eveneens op 15 december 2010 uitspraak doet. In die zaak gaat het om de bouwvergunning die het gemeentebestuur van Gouda heeft verleend voor dit pension. De Raad van State heeft de zaak op 8 november jl. op zitting behandeld.
6. 201001909/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 15 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouw van ruim 1.400 woonunits in Wagenborgen) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Delfzijl heeft verleend voor de bouw van ruim 1.400 woonunits aan de Familie Bronsweg in Wagenborgen. Het zogenoemde Wagenborgen Envilla is een soort hotel waar voor een periode van vijf jaar ruim 1.200 buitenlandse werknemers worden gehuisvest. Zij werken aan de bouw van de energiecentrale van Nuon in de Eemshaven. Omdat het bestemmingsplan het project niet toestaat, heeft het gemeentebestuur voor een periode van vijf jaar vrijstelling voor het bouwplan verleend. Een inwoonster uit Wagenborgen is het niet eens met het bouwplan en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij is er niet van overtuigd dat Wagenborgen Envilla er maar voor vijf jaar staat. De rechtbank in Groningen verklaarde een eerder beroep van de vrouw ongegrond. Centrale vraag in deze procedure is of de vrouw op tijd haar bezwaren bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft ingediend. De Raad van State heeft de zaak op 9 november jl. op zitting behandeld.
7. 201002549/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 15 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken
inhoudsindicatie:

(Subsidieverzoek New Dutch Academy) Zitting over de afwijzing door het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ van het verzoek van de Stichting Activiteiten New Dutch Academy om subsidie voor de periode 2009-2012. Het fonds heeft het verzoek afgewezen na een negatief advies van de Adviescommissie Muziek. Volgens het fonds is de artistieke kwaliteit van het gezelschap onvoldoende, omdat er geen sprake is van een constante hoge uitvoeringskwaliteit. De New Dutch Academy heeft tegen de afwijzing van het subsidieverzoek beroep ingesteld bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in februari 2010 dat het Fonds niet heeft gemotiveerd hoe het tot dat oordeel is gekomen. Het zou vooral onduidelijk zijn welke uitvoeringen tot het negatieve oordeel geleid zouden hebben. Toch heeft de rechtbank besloten de afwijzing van het subsidieverzoek in stand te laten, omdat het oordeel over de artistieke kwaliteit niet alleen is gebaseerd op de uitvoeringskwaliteit, maar ook op de artistieke kwaliteit van de New Dutch Academy in het geheel. Die beoordeling is naar het oordeel van de rechtbank wel voldoende gemotiveerd. De New Dutch Academy is het daar niet mee eens en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 19 oktober jl. op zitting behandeld.
8. 201004004/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 15 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Flora- en Faunawet
inhoudsindicatie:

(Ontheffing voor herinrichting van de bergboezempolder Berkel) Uitspraak over de ontheffing die de voormalige minister van LNV op grond van de Flora- en Faunawet heeft verleend aan het Hoogheemraadschap Delfland. Het Hoogheemraadschap had de ontheffing aangevraagd in verband met de herinrichting van de bergboezempolder Berkel in de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Als gevolg van de herinrichting wordt de bergingscapaciteit van de Bergboezem vergroot zodat in geval van calamiteiten meer water kan worden geborgen. De werkzaamheden houden verband met het project ABCDelfland dat het Hoogheemraadschap is gestart als gevolg van de hevige wateroverlast van 1998. Het project moet uiteindelijk leiden tot een betere inrichting en beter beheer van het gebied om zo een verantwoord veiligheidsniveau te kunnen waarborgen. Volgens het Hoogheemraadschap zullen de werkzaamheden buiten het broedseizoen plaatsvinden en is de ontheffing alleen nodig als de bergboezem onder water komt te staan. De Vereniging tegen Milieubederf in en om het Nieuwe-Waterweggebied, de Stichting Natuur- en Milieuwacht en de Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Noordrand Rotterdam verzetten zich tegen de ontheffing. De natuurorganisaties vrezen vooral voor nadelige gevolgen voor de weidevogels in het gebied. Zo zou door de werkzaamheden hun leef- en foerageergebied worden aangetast of zelfs verdwijnen. De rechtbank in Rotterdam stelde de organisaties in maart 2010 in het ongelijk. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 11 oktober jl. op zitting behandeld.
9. 201004255/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 15 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Verzoek bouwvergunning voor luchthal bij tennispark in Noordwijkerhout) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Noordwijkerhout om een bouwvergunning te verlenen voor een zogenoemde luchthal aan de Leidsevaart in Noordwijkerhout. De eigenaar van het tennispark aan de Leidsevaart had om de vergunning verzocht. Hij wil de luchthal elk jaar van november tot en met maart over drie tennisbanen plaatsen. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat het bestemmingsplan een luchthal niet toestaat en tijdelijke ontheffing van het plan niet mogelijk is. Verder zou het bouwplan in strijd zijn met gemeentelijk en provinciaal beleid. Ook wil het gemeentebestuur zogenoemde precedentwerking voorkomen. De eigenaar van het park vindt dat het gemeentebestuur de vergunning niet mocht weigeren, omdat het eerder welwillend stond tegenover het plaatsen van de luchthal. Ook zou de hal niet zo prominent aanwezig zijn, dat inbreuk wordt gemaakt op de landschappelijke kwaliteit. Bovendien is het park omgeven door bos, waardoor de hal nauwelijks zichtbaar is, aldus de man. Voor precedentwerking zou het gemeentebestuur niet bang hoeven zijn vanwege het unieke karakter van de tennishal. De rechtbank in Den Haag heeft in maart 2010 een eerder beroep van de eigenaar gegrond verklaard. Volgens haar had het gemeentebestuur niet zo maar de vergunning mogen weigeren, maar had het eerst moeten onderzoeken of een ontheffing van het bestemmingsplan kon worden verleend. Die ontheffing is nodig om een bouwvergunning te kunnen te verlenen. Desondanks heeft de rechtbank de rechtsgevolgen van de weigering in stand gelaten, omdat het gemeentebestuur later alsnog goed heeft gemotiveerd waarom de aanvraag van de eigenaar niet zal kunnen leiden tot een bouwvergunning. Tegen die uitspraak komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze heeft de zaak op 26 november jl. op zitting behandeld.
10. 201004362/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 15 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor kleindiertentoonstelling in paardensportcentrum in De Bult) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland heeft opgelegd aan een man en zijn dochter om te voorkomen dat een zogenoemde kleindiertentoonstelling wordt gehouden in het paardensportcentrum aan de Onderduikersweg in De Bult. De man en zijn dochter exploiteren het paardensportcentrum en hebben hiervoor een milieuvergunning. Ze willen een kleindiertentoonstelling organiseren waarbij ze klein gefokte paarden, pony's, konijnen en hoenders tentoonstellen. Volgens het gemeentebestuur staat de milieuvergunning dit evenement niet toe, omdat het geen relatie heeft met de paardensport. De exploitanten zijn van mening dat het hier slechts om een incidentele en kleinschalige activiteit gaat. De tentoonstelling leidt volgens hen niet tot andere of grotere nadelige gevolgen voor het milieu en geluidsnormen zullen niet worden overschreden. Verder vinden zij het niet eerlijk dat het gemeentebestuur een ander evenement in een andere manege in de gemeente wel heeft toegestaan. Zij zijn dan ook tegen de dwangsom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 19 november jl. op zitting behandeld. pagina: 1 2 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat