Ingezonden persbericht


Persbericht

Londen, 13 december 2010

Air Products plaatst nieuw waterstoftankstation in Londen

Tankstation van Air Products bedient vijf waterstofbussen voor Londense forenzen

Afgelopen vrijdag heeft loco-burgemeester Kit Malthouse van Londen het eerste permanente waterstof tankstation in de Britse hoofdstad geopend. Het tankstation werd geleverd aan Transport for London, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de stad. Het tankstation wordt gebruikt om de vijf nieuwe waterstofbussen te tanken, die ingezet worden op de lijn tussen Convent Garden en Tower Hill. De vijf bussen vormen een van de grootste vloten waterstofbussen, die nu momenteel in bedrijf zijn.

"De opening van een tankstation in onze hoofdstad is een mooie stap voorwaarts in de ontwikkeling van een infrastructuur voor duurzaam openbaar vervoer, waarin waterstof een centrale rol speelt", zei Ian Williamson, directeur van Hydrogen Energy Systems bij Air Products en voorzitter van de Europese waterstofvereniging. "Londenaren kunnen nu met een waterstofbus naar hun werk reizen en aan den lijve ondervinden, dat deze technologie veilig en schoon is en een belangrijke bijdrage kan leveren aan de reductie van de emissies door het verkeer."

Het tankstation wordt bevoorraad met behulp van een nieuwe tankauto, die door Air Products ontwikkeld is. Deze zogenaamde 'Dual Phase' waterstoftankauto kan waterstof bij tankstations afleveren in vloeibare vorm of als gas onder hoge druk. Dat betekent dat er bij het tankstation geen compressoren noodzakelijk zijn, die voor de exploitatie van waterstoftankstation een hoge kostenpost vormen; zowel bij de aanschaf als bij het onderhoud. Door die kostenverlaging wordt de hele keten van productie, levering en distributie van waterstof aanzienlijk goedkoper. Het tankstation in London is de eerste in zijn soort in Europa en het begin van een goedkoop netwerk voor de distributie van waterstof, dat door Air Products in de regio Londen en in Groot-Brittannië wordt opgezet. De waterstof voor het Londense tankstation is trouwens afkomstig van een waterstoffabriek in Rotterdam.

"Het belangrijkste dat de overheid kan doen bij de invoering van waterstof is het geven van politiek commitment", zei Kit Malthouse, die tevens voorzitter van de London Hydrogen Partnership is. "We hebben in Londen gezien, dat politiek commitment belangstelling wekt van bedrijven, investeerders en producenten van waterstof zoals Air Products, omdat het hen zekerheid geeft voor de toekomst."

"Het is fantastisch, dat we eigen bedrijven hebben, die pioniers zijn op het gebied van waterstof. Daarmee kunnen we de uitdagingen waarvoor we ons door de klimaatverandering gesteld zien, te lijf gaan en er tevens economisch voordeel uit halen. Want waterstof zal voor de Britse economie een belangrijk speerpunt worden", zei Dominic Raab, lid van het Britse parlement, tijdens een ronde tafel conferentie over de mogelijkheden voor een waterstofinfrastructuur in Groot-Brittannië, die mede door Air Products en de Britse regering was georganiseerd.

De toenemende aandacht voor waterstof in Groot-Brittannië als een alternatief voor de traditionele fossiele brandstoffen sluit ook goed aan op de conclusie uit het rapport 'A portfolio of power-trains for Europe: a fact based analysis' van de Europese automobiel- en energie-industrie. Daarin werd geconstateerd dat er in de industrie voldoende draagvlak is voor de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur. Die industrie riep de Europese Commissie op een investeringsplan voor de hele Europese Unie te ontwikkelen, dat in voldoende kritische massa resulteert voor de invoering van waterstof.

-----------------