Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht/Nieuwegein, 13 december 2010

Optimale dosering van geneesmiddelen bij kinderen

Onderzoek door Knibbe van het St. Antonius Ziekenhuis

Klinisch farmacoloog en ziekenhuisapotheker prof. Catherijne Knibbe van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein heeft onlangs haar oratie uitgesproken in het kader van haar benoeming tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. In haar oratie zegt Knibbe dat het nog ontbreekt aan voldoende informatie over het biologische systeem van kinderen van verschillende leeftijden waarmee een inschatting gemaakt kan worden voor de dosering van geneesmiddelen.

Het doel van prof. Knibbe is om onderbouwde voorspellingen te doen ten aanzien van optimale doseringen. Niet alleen bij kinderen, maar ook bij bijzondere patiëntengeroepen zoals kritisch zieke kinderen en kinderen met ernstig overgewicht. Daartoe onderzoekt ze hoe geneesmiddelen zich verspreiden in het lichaam, hoe ze worden afgebroken en wat hun effect is. Zo blijkt uit onderzoek van Knibbe in samenwerking met het Sophia Kinderziekenhuis bijvoorbeeld dat morfine bij pasgeborenen langzamer afgebroken wordt dan verwacht. Oudere kinderen breken morfine juist weer sneller af dan verwacht op grond van hun lichaamsgewicht. Pasgeboren baby's krijgen dus misschien wel te veel morfine en oudere kinderen te weinig. Meer onderzoek levert de noodzakelijke informatie op om te komen tot optimale doseringen. Knibbe maakt overigens bij haar onderzoeken zoveel mogelijk gebruik van gegevens uit bestaande studies. Gegevens van deze studies worden met elkaar gecombineerd, waaruit nieuwe informatie kan worden verkregen. Door zoveel mogelijk deze werkwijze te volgen en kinderen dus zo weinig mogelijk extra te prikken, worden (zieke) kinderen zo min mogelijk belast, terwijl toch de essentiële informatie kan worden verkregen.

Kinderen zijn geen kleine volwassenen

Met het onderzoek van Knibbe krijgen we onderbouwde en op het individu toegesneden doseeradviezen, maar leren we ook over veranderingen in het menselijke lichaam ten gevolge van groei, ouderdom of overgewicht. Deze informatie kan vervolgens weer gebruikt worden voor andere geneesmiddelen die via het hetzelfde mechanisme worden afgebroken.

Door de instelling van de leerstoel 'Grondslagen van de Individuele Farmacotherapie' door het St. Antonius Ziekenhuis bij de Leidse Universiteit (Leiden/Amsterdam Center for Drug Research), is een win-win situatie ontstaan voor klinisch onderzoek. Het LACDR is gespecialiseerd in de statistische technieken (populatie farmacokinetiek en farmacodynamiek modellering) terwijl het St. Antonius Ziekenhuis beschikt over goede infrastructuur voor toegepast wetenschappelijk onderzoek bij grote patiëntengroepen, zoals kritisch zieke patiënten op de intensive care en patiënten met overgewicht.

Knibbe promoveerde in 2002 in Leiden bij prof.dr. Meindert Danhof op een proefschrift over de optimale dosering van propofol bij kritisch zieke patiënten en zeer jonge kinderen. In 2006 kreeg ze een Veni-subsidie toegekend van NWO om een breder onderzoek op te zetten naar de optimale dosering van geneesmiddelen bij kinderen met behulp van de statistische methode populatie PK/PD-modelleren.

Meer informatie: http://www.science.leidenuniv.nl/index.php/medewerkers/oratie_knibbe