Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Driebergen, 13 december 2010

Johan Kenkhuis maakt prijswinnaars actie 2000-meter-zwemmen bekend

Voormalig topzwemmer Johan Kenkhuis heeft maandag 13 december de vier prijswinnaars bekend gemaakt van de actie 2000-meter-zwemmen. 2000-meter-zwemmen is banenzwemmen met een extra dimensie. Met de actie wordt aandacht geschonken aan het nog altijd zeer populaire banenzwemmen in zwembaden. 2000-meter-zwemmen wordt georganiseerd van april tot en met september. Elke maand worden prijzen uitgeloofd en iedere deelnemer maakt kans op de vier hoofdprijzen: een cheque van E 450,-. De banenzwemmers die de hoofdprijs hebben gewonnen, zwommen in de volgende zwembaden: LACO Glanerbrook (Geleen), Zwembad de Viergang (Pijnacker), Zwem- en Golfbad Aquarena (Emmen) en Zwemschool Zeeland (Vlissingen). Naast de hoofdprijs voor de banenzwemmers verzorgt Johan Kenkhuis in deze vier zwembaden een zwemclinic. Johan Kenkhuis won in 2004 tijdens de Olympische Spelen in Athene samen met Pieter van den Hoogenband, Mitja Zastrow en Klaas-Erik Zwering een zilveren medaille op het onderdeel 4x100 meter vrije slag.

Kenkhuis: "Ik ben blij om te horen dat er in Nederland zoveel banenzwemmers actief zijn en erg enthousiast over deze actie van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Ik hoop dat in de toekomst nog meer mensen de weg naar het zwembad weten te vinden. Zwemmen is niet alleen heel gezond, maar vooral ook erg leuk om te doen. Een absolute aanrader voor jong en oud."

De actie 2000-meter-zwemmen wordt sinds 10 jaar georganiseerd door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, het kennisinstituut voor de zwembranche. Ronald ter Hoeven, directeur: "De deelnemers zwemmen zo vaak als ze wensen. Per keer 250 of 500 meter. De gezwommen afstand wordt afgetekend op een kaart, waarop plaats is voor maximaal 2000 meter. Is de kaart vol, dan wordt deze naar ons gestuurd en maakt de banenzwemmer maandelijks kans op een prijs en dingt ook gelijk mee naar één van de hoofdprijzen. Het mooie aan de actie is dat de banenzwemmer zelf bepaalt hoe vaak hij of zij wil meedoen binnen de actieperiode die loopt van april tot en met september. Jaarlijks wordt door enthousiaste deelnemers meer dan 125.000 kilometer in het water afgelegd tijdens de actie 2000-meter-zwemmen. Dit betekent dat circa 62.500 banenzwemmers meedoen aan de actie. Het is daarmee de grootste georganiseerde actie jaarlijks in zwembaden."

Banenzwemmen is een van de meest aantrekkelijke en gezonde manieren van bewegen. In het zwembad werken aan fitheid is een voordelige en laagdrempelige activiteit. Naast de zwemlessen voor kinderen is banenzwemmen misschien wel de meest bekende activiteit in het zwembad. Het banenzwemmen biedt veel mogelijkheden om actief bezig te zijn en te werken aan de conditie.