VerkeersInformatieDienst

Medio 2012 2x3 rijstroken bij Leiderdorp

13 december 2010, 19:42

Tweeënhalf jaar eerder dan gepland, is de laatste bottleneck van de A4 tussen Amsterdam en Delft opgelost. Dat heeft minister Schultz van Haegen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bekend gemaakt. Medio 2012 rijdt de weggebruiker al over een extra, derde rijstrook tussen Leiderdorp en Zoeterwoude-Dorp. Dat is eerder dan de aanvankelijke planning die uitging van eind 2014.

Het project A4 Burgerveen-Leiden is het eerste spoedaanpakproject waarvoor op 23 september 2009 de schop de grond in ging. Vandaag opende de minister het noordelijk deel van dit traject tussen Burgerveen en Roelofarendsveen.

De minister maakte daar bekend dat het zuidelijke deel, tussen Leiderdorp en Leiden/Zoeterwoude-Dorp, ruim twee jaar eerder met drie rijstroken open kan voor het verkeer. Dit is mogelijk door het eerstgebouwde westelijke deel van de wegverbreding richting Den Haag tijdelijk in te richten voor drie rijstroken in beide richtingen. Daarover hebben Rijkswaterstaat, omgeving, hulpdiensten en aannemer BAM afspraken gemaakt. Zo geldt om dit mogelijk te maken tijdelijk een aangepaste snelheid van 80 km/u.

De wegverbreding en -verdieping op het zuidelijk deel van dit tracé op de A4 vindt plaats in twee fasen. Allereerst wordt aan de westzijde (richting Den Haag) een verdiepte wegverbreding gerealiseerd. Door tijdelijk iets smallere rijstroken te gebruiken kunnen er op dit traject al in 2012 zes rijstroken beschikbaar zijn. Deze worden ingezet voor beide richtingen. In de tweede fase wordt de bestaande A4 omgebouwd tot een verbrede en verdiepte A4. Het projectdeel Zuid komt eind 2014 geheel gereed, waarmee de totale verbreding van de A4 Burgerveen - Leiden een feit is. Dan wordt ook het verkeer in beide rijrichtingen gesplitst naar de normale situatie van twee keer drie rijstroken met een snelheid van 100 km/u.