Over geluk gesproken


Kunnen we gelukkiger worden dan we zijn?

NIJMEGEN, 20101211 -- Nederlanders behoren samen met Scandinaviërs tot de meest gelukkige mensen van de wereld behoren. Dat komt onder meer doordat onze samenleving weinig hiërarchisch is. Maar ook hebben Nederlanders een grote mate van individuele vrijheid en de mogelijkheid hun eigen leven vorm te geven. Dit zijn allemaal belangrijke factoren voor de geluksbeleving van een mens, zo zeggen geluksonderzoekers Ruut Veenhoven (Sociologie, EUR) en Wido Oerlemans (Risbo, EUR). Wat kunnen we zoal doen om ons geluksniveau te verhogen? Op deze vraag die iedereen zich wel eens stelt, wordt door Veenhoven en Oerlemans ingegaan tijdens het Science Café van 13 december 2010.

Al hebben we relatief weinig te klagen, het verlangen om gelukkiger te worden dan we zijn is menselijk. "Alles kan een mens gelukkig maken" zong René Froger. Daar zit een kern van waarheid in, maar wat is dat `geluk' nu eigenlijk precies? Is het een gevoel, of is het een staat van welbevinden over een wat langere periode? Verstaan we met z'n allen hetzelfde onder geluk en kun je het geluk van de een wel vergelijken met het geluk van de ander, laat staan dat het te meten valt? Er zijn inmiddels technieken die een goede indicatie geven hoe gelukkig iemand is en daardoor zijn gelukkigen en minder gelukkigen te categoriseren naar land, regio, opleiding, beroepsgroep of religie.

Dit soort onderzoek brengt zicht op factoren die van invloed zijn op ons geluk. Daar komen enerzijds weinig verrassende resultaten uit, zoals het feit dat alcohol misschien een kortstondig prettig gevoel geeft maar ons niet echt gelukkig maakt, of dat inwoners van Zimbabwe minder gelukkig zijn dan inwoners van Luxemburg. Anderzijds zijn er wel verrassende uitkomsten zoals het feit dat mensen die zuidelijker wonen gemiddeld ongelukkiger zijn, het feit dat een goed ambtenarenapparaat bijdraagt aan ons geluk of bijvoorbeeld het gegeven dat geld toch echt wel gelukkiger maakt.

Waar het uiteraard ook over zal gaan op de avond van 13 december is de vraag of we onszelf gelukkiger kunnen maken en zo ja, hoe dat dan zou kunnen. Alhoewel de datum, 13 december, misschien niet gelukkig gekozen is, is te hopen dat je al heel gelukkig wordt van het bijwonen van deze Science Café avond!

Sprekers Ruut Veenhoven (Sociologie, EUR) en Wido Oerlemans (Risbo, EUR)
Tijd maandag 13 december 2010, 20u00-22u00
Locatie The Shamrock, Smetiusstraat 17 te Nijmegen
Moderator Paul Voestermans
Muziek Pieter van Engelen Combo (vanaf 19u30)
Entree gratis
Info sciencecafenijmegen.nl





Ingezonden persbericht