Gemeente Overbetuwe


3 november 2010

Overbetuws college wil investeren in natuur- en milieu educatie

Het college van burgemeester en wethouders gaat op 14 december aan de gemeenteraad voorstellen om akkoord te gaan met beleidskaders voor natuur- en milieu educatie. Deze kaders maken duidelijk welke ambities de gemeente heeft op het gebied van natuur- en milieu educatie (kortweg NME).

Twee initiatieven uit de samenleving hangen samen met onze ambities op NME-beleid. Het eerste initiatief betrefthet oprichten van een centrum voor natuur- en milieu educatie. Daarnaast legt het college de gemeenteraad de vraag voor of zij Boerderij Lingezegen in principe wil ondersteunen. Het streven van Boerderij Lingezegen is om een Centrum voor Natuur en Zorg op te richten, waar NME onderdeel van zal zijn.

Kennisoverdracht en natuurbeleving voor vooral jeugd en jongeren

Het hoofddoel van het natuur- en milieu educatiebeleid is het stimuleren van kennisontwikkeling over en bewustwording van vraagstukken van natuur, milieu en duurzaamheid. Met `ecologische basisvorming' (kennisoverdracht en natuurbeleving) richten we ons vooral op basisschoolleerlingen.

Centrum voor natuur- en milieu educatie

Om uitvoering te geven aan het natuur- en milieu educatiebeleid, stelt het college van b&w aan de gemeenteraad voor om medewerking te verlenen aan de totstandkoming van een centrum voor natuur- en milieu educatie. Dit centrum wil een centrale rol spelen in het stimuleren van NME en het verspreiden van lesmateriaal. Ook wil het natuur- en milieu educatiecentrum een makelaarsfunctie gaan vervullen voor andere (lokale) NME-aanbieders.

Dit idee komt van een aantal enthousiaste vrijwilligers die verbonden zijn aan Stichting Boerderij Lingezegen uit Elst en Stichting Cultuur- Natuur en Milieu Educatie 't Pakhuis uit Hemmen. Het centrum wordt dus opgericht voor en door de samenleving.

Boerderij Lingezegen

In 2007 heeft een aantal vrijwilligers het initiatief genomen om te komen tot een Centrum voor Natuur en Zorg, zo mogelijk in Park Lingezegen: Stichting Boerderij Lingezegen. Op één erf wil Boerderij Lingezegen verschillende functies bij elkaar brengen, zoals natuur- en milieu educatie in samenwerking met 't Pakhuis in Hemmen, maatschappelijke zorg (dagbesteding voor mensen die zorg nodig hebben) en buitenschoolse opvang. Meer informatie kunt u lezen op www.boerderijlingezegen.nl.

Het college vraagt de gemeenteraad om het initiatief van Boerderij Lingezegen te ondersteunen en stelt aan de gemeenteraad voor om -onder vooraf gestelde voorwaarden- een eenmalige financiële impuls te geven aan dit initiatief (bijvoorbeeld voor de aanschaf van grond of opstallen).