Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima bij start viering 30-jarig jubileum Stichting MS Research

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is dinsdagavond 14 december aanwezig bij de start van de viering van het 30-jarig jubileum van de Stichting MS Research in theater Castellum in Alphen aan de Rijn. De Prinses reikt, samen met kinderen met de zenuwziekte multiple sclerose (MS), het Fellowship uit aan dr. J. van Horssen. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan een talent op het gebied van onderzoek naar MS.

De heer Van Horssen krijgt het Fellowship van de Stichting MS Research voor zijn onderzoek naar zuurstofschade in de hersenen bij mensen met MS. Naast een sculptuur, ontvangt de onderzoeker een geldbedrag van ¤ 430.000. Met dit geld kan een eigen onderzoekslijn worden opgezet voor een periode van vier jaar.

Na de uitreiking van het Fellowship wordt het toneelstuk "Duet for One" opgevoerd. Dit toneelstuk is gebaseerd op het leven van de beroemde Britse celliste Jacqueline du Pré, bij wie op het toppunt van haar carrière MS wordt geconstateerd.

De Stichting MS Research stimuleert en financiert wetenschappelijk onderzoek naar oorzaak en oplossingen van deze chronische ziekte. De Stichting geeft niet alleen voorlichting aan een groot publiek, maar subsidieert ook initiatieven in het belang van de zorg voor patiënten. Volgens de Stichting lijden in Nederland 1 op de 1.000 mensen aan MS; een ziekte van het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg.

Noot voor redacties (