Gerechtelijke organisatie

Op 14 december uitspraak Hoge Raad in zaak Schipholbrand

Den Haag, 05 december 2010 - Deze zaak betreft de brand in het cellencomplex Schiphol-Oost op 26 oktober 2005, waarbij 11 ingesloten vreemdelingen zijn omgekomen en anderen gewond zijn geraakt.

Procedure rechtbank en hof
De rechtbank Haarlem heeft de verdachte op 15 juni 2007 veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens opzettelijke brandstichting, terwijl daarvan levensgevaar voor anderen en gevaar voor goederen te duchten was en de brandstichting meerdere levens heeft gekost (LJN BA7326).

Zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie heeft tegen dit vonnis hoger beroep ingesteld. Het gerechtshof Amsterdam heeft op 3 september 2009 de verdachte veroordeeld voor opzettelijke brandstichting waardoor gevaar voor goederen en levensgevaar voor anderen te duchten was. Het hof achtte de verdachte echter niet aansprakelijk voor het overlijden en gewond raken van de slachtoffers. De verdachte kreeg een gevangenisstraf van achttien maanden (LJN BJ6879).

Procedure Hoge Raad
De verdachte heeft tegen het arrest van het hof beroep in cassatie bij de Hoge Raad ingesteld. De cassatieschriftuur is namens de verdachte ingediend door mr. B.P. de Boer en mr. A.J. van der Velden, beiden advocaat in Amsterdam en bevat vier klachten.

Advocaat-generaal Machielse heeft op 26 oktober 2010 in zijn conclusie de Hoge Raad geadviseerd het arrest van het hof te vernietigen en de zaak terug te wijzen naar het hof Amsterdam.

De uitspraak van de Hoge Raad
De Hoge Raad zal op dinsdag 14 december 2010 om 12.00 uur uitspraak doen. Een samenvatting van die uitspraak zal die dag om 12.30 uur aan de pers worden gestuurd en tegelijkertijd op de website van de Hoge Raad worden gepubliceerd, met doorklik naar de volledige uitspraak.

Persraadsheer mr. B.C. de Savornin Lohman zal op dinsdag 14 december 2010 na de uitspraak tot 13.30 uur (ter plaatse en aansluitend via onderstaand telefoonnummer) bereikbaar zijn voor het geven van toelichting.

Verslaggevers die gebruik wensen te maken van apparatuur voor beeldopname en/of geluidsopname dienen zich voor maandag 13 december, 16.30 uur aan te melden (via onderstaand telefoonnummer) onder vermelding van:


- naam verslaggever

- naam eventuele cameraman en/of fotograaf
- naam contacpersoon met telefoonnummer
- medium

- mobiel telefoonnummer

Den Haag, 6 december 2010
Mireille Beentjes, communicatieadviseur
070-3611262

LJ Nummers

BA7326
BJ6879

Zie het origineel
Bron: Hoge Raad der Nederlanden Datum actualiteit: 6 december 2010 Naar boven