Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. drs. J.M. Cramm

Titel proefschrift
Health and Social Burdens of People Living in an Economically and Health-deprived Area

---

Promotors:
Prof.dr. J.J. van de Klundert

---

Co-promotors:
Dr. A.P. Nieboer

Datum
14 december 2010 15:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG)

Bestrijden van vermijdbare gezondheidsverschillen is sociaal rechtvaardig

Sociaal kapitaal belangrijk voor gezondheid

Er zijn miljoenen geïnvesteerd in het verbeteren van de levenssituatie van de allerarmsten in Zuid-Afrikaanse krottenwijken, maar zonder goede resultaten. Zij hebben de grootste kans op ernstige ziektes als tuberculose en HIV/Aids. En als het zo doorgaat haalt Zuid-Afrika de Millenium Development Goals niet. We hebben de morele plicht om nieuwe programma's te blijven ontwikkelen. Er zijn namelijk voldoende aanwijzingen waarom de huidige programma's niet werken. Dit concludeert Jane Murray Cramm in haar proefschrift Health and social burdens of people living in an economically and health-deprived area. Zij promoveert dinsdag 14 december 2010 aan de erasmus Universiteit Rotterdam

Cramm deed onderzoek naar tuberculose in een grote krottenwijk in Zuid-Afrika.
Er is een verband tussen ziekte en slechte woonomstandigheden zoals overbevolking. Eén van de studies van Cramm toonde dit ook weer aan. Daarom is het vreemd dat bepaalde simpele maatregelen om besmetting door de slechte woonomstandigheden te voorkomen, nog niet genoeg zijn genomen. Bijvoorbeeld betere daken voor minder vochtige huizen. Opleiding en werk helpen mensen niet alleen economisch vooruit, maar kunnen ook de gezondheid verbeteren. Zo bleek dat bijna de helft van de zieken die de adviezen van de dokter opvolgden, een baan hadden.

Uit het onderzoek blijkt dat sprake is van vele vooroordelen. De mensen die helemaal niets meer hebben op de wereld hebben één ding nog wel: ze hebben elkaar en zij zullen er dus alles aan doen om dit te behouden. Dit heet ook wel `sociaal kapitaal'. Cramm benadrukt in haar proefschrift dan ook dat het averechts kan werken als je de economie stimuleert op een manier die de gemeenschap minder hecht maakt. Zij ontdekte ook dat er in groepen met veel sociaal kapitaal minder mensen ziek worden. Het gaat juist slechter met groepen waarbij die steun er niet is. Dit sociaal kapitaal wordt bovendien aangetast doordat het een 'schande' is om een bepaalde ziekte te hebben. Dan valt alle steun juist weg en raak je vaak vrienden en familie kwijt. Uit angst voor het verlies van sociaal kapitaal door de diagnose van tuberculose of HIV/Aids gaat iemand bijvoorbeeld niet naar de dokter.

Het onderzoek van Cramm toonde bovendien aan dat sociaal kapitaal ernstig wordt aangetast door de huidige manier van zorgverlening. Bij de klinieken in de townships zijn lange wachtrijen en deze bevinden zich buiten de klinieken. Er zijn zelfs speciale wachtrijen voor mensen met tuberculose en HIV/Aids, iedereen ziet dus direct waar de mensen die in deze rij staan voor komen. Dit is een belangrijke reden waarom mensen niet naar de klinieken gaan: zij willen niet in deze rij gezien worden uit angst voor verlies van sociaal kapitaal. Geadviseerd wordt om een patiëntgerichte aanpak te hanteren. Waar hebben deze patiënten behoefte aan? Wat hebben zij dan wel aan ondersteuning nodig om hulp te zoeken en hun therapie af te ronden? Het is belangrijk om patiënten actief te betrekken bij het ontwikkelen en toepassen van deze interventies. Het kan niet zo zijn dat mensen elkaar kwijtraken om te genezen.