Commissie Gelijke Behandeling

Alexander Rinnooy Kan spreekt over diversiteitsbeleid op Gelijke Behandelingslezing

07-12-2010

14 december 2010 spreekt Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) de Gelijke Behandelingslezing 2010 uit. Hiermee neemt hij het woord over van minister Hirsch Ballin, die vorig jaar deze traditie inluidde.

Titel van de Gelijke Behandelingslezing 2010 is `Verschil verrijkt: het saldo van diversiteit'. In zijn lezing betoogt Alexander Rinnooy Kan dat organisaties en bedrijven gelet op hun eigen doelen niet meer om diversiteit in het personeelsbestand heen kunnen. Tegelijkertijd is er vaak nog sprake van een monocultuur, met alle mogelijke risico's en gemiste kansen van dien. Diversiteitsbeleid kan dit doorbreken.

Beleid en wetgeving gericht op het optimaal inzetten van medewerkers met hun uiteenlopende kwaliteiten kan bijdragen aan verbetering van de bedrijfsresultaten. Als iedereen naar aard en vermogen mee doet, nemen bovendien de arbeidsparticipatie en sociale samenhang toe. Daarmee zijn diversiteitsbeleid, gelijke behandeling en non-discriminatie op de arbeidsmarkt van maatschappelijk en sociaaleconomisch belang. Redenen voor de SER om hiervoor aandacht te blijven vragen.

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) zet zich in voor het recht op gelijke behandeling. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend, ook al is het vastgelegd in de wet. De wet is bedoeld om uitsluiting van mensen te voorkomen. Het gaat daarbij om onder meer toegang tot arbeid, een discriminatievrije werkomgeving en gelijke beloning.

De Gelijke Behandelingslezing wordt jaarlijks georganiseerd door de Commissie Gelijke Behandeling. Voor deelname kunt u contact opnemen met Marysha Molthoff (m.molthoff@cgb.nl / 030-8883888).