Waterschap Groot Salland

Inloopbijeenkomst Ruimte voor de Rivierplannen bij Deventer

Laatste wijziging: 9 december 2010

In 2011 gaat de schop de grond in.

De waterschappen Groot Salland en Veluwe en de gemeente Deventer zijn volop bezig met de voorbereidingen voor het Ruimte voor de Rivierproject `Uiterwaardvergravingen Deventer'. Inmiddels is de inspraakprocedure over het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpbesluiten gestart en is de inspraakperiode begonnen. Op dinsdag 14 december vindt een inloopbijeenkomst plaats in het voormalige Davo-gebouw, Mr. de Boerlaan 21151 in Deventer (Havenkwartier).

Om de veiligheid tegen overstroming vanuit de IJssel te vergroten wordt bij Deventer de IJssel meer ruimte gegeven. Hiervoor moet veel officieel worden geregeld. De plannen zijn de afgelopen jaren zorgvuldig voorbereid, samen met bewoners, bedrijven, watersportverenigingen, hengelsporters, recreanten en overige betrokkenen die met het gebied te maken hebben. In de plannen die er nu liggen is zoveel mogelijk rekening gehouden met de belangen en wensen van deze partijen.

Op dinsdag 14 december wordt een inloopbijeenkomst gehouden waar direct betrokkenen en andere belangstellenden de Ruimte voor de Rivierplannen aan de IJssel bij Deventer kunnen inzien en hierop kunnen reageren. Ook is er de gelegenheid om direct zienswijzen schriftelijk of mondeling kenbaar te maken. Het gaat dan om het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerp-MER (Milieueffectrapportage) en zeven ontwerpbesluiten (op grond van de Waterwet, de Flora- en Faunawet, de Natuurbeschermingswet 1998 en de Ontgrondingenwet).
Om vragen te beantwoorden en de plannen toe te lichten zijn medewerkers van de betrokken overheden aanwezig.

De inloopavond vindt plaats op dinsdag 14 december tussen 19.00 en 21.30 uur in het voormalige Davo-gebouw, Mr. de Boerlaan 21151 in Deventer (Havenkwartier).
Het ontwerpbestemmingsplan en de zeven overige ontwerpbesluiten doorlopen een inspraakprocedure waarbij iedereen in de gelegenheid wordt gesteld te reageren op de besluiten. Alle stukken liggen van donderdag 9 december 2010 tot en met woensdag 19 januari 2011 ter inzage op de volgende locaties;

* provinciehuis Overijssel, Luttenbergstraat 2 te Zwolle;
* gemeente Deventer, Publiekszaken, Leeuwenbrug 81 te Deventer;
* gemeentelijk informatiecentrum, openbare bibliotheek, Brink 70 te Deventer;

* hoofdkantoor Waterschap Groot Salland, Dr. van Thienenweg 1 te Zwolle;

* hoofdkantoor Waterschap Veluwe, Steenbokstraat 10 te Apeldoorn;
* Rijkswaterstaat Waterdistrict Twentekanalen-IJsseldelta, Hanzeweg 60 te Deventer;

* Rijkswaterstaat Oost Nederland, Eusebiusbuitensingel 66 te Arnhem;
* Ministerie van EL & I, Verzetslaan 30 te Deventer.

Alle documenten zijn tevens te raadplegen via
www.wgs.nl/ruimtevoorderivier.

Stand van zaken
Waterschap Groot Salland en Waterschap Veluwe voeren samen de Ruimte voor de Rivierprojecten bij Deventer uit. Het project is al enkele jaren in voorbereiding, maar de uitvoeringfase komt nu echt dichterbij: in 2011 gaat de schop de grond in. Door de uiterwaarden van de IJssel bij Deventer te verlagen en nevengeulen te graven kan het water sneller worden afgevoerd, waardoor de kans op overstromingen afneemt. De plannen beslaan bijna tien kilometer uiterwaard, aan beide kanten van de rivier. Dit leidt niet alleen tot meer veiligheid, ook krijgt de ruimtelijke kwaliteit van het gebied een impuls. De uiterwaardvergravingen bij Deventer zijn uiterlijk in 2015 klaar en zijn onderdeel van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier.


Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl