Oproep 19 organisaties: geen nieuwe moordpartijen in Afrika rond Kerst

13/12/2010 16:45

Oxfam Novib

BROEDERLIJK DELEN - CAFOD - CHRISTIAN AID - CONCILIATION RESOURCES - CORDAID - DANISH REFUGEE COUNCIL - INTERNAL DISPLACEMENT MONITORING CENTRE - INTERSOS - NORWEGIAN REFUGEE COUNCIL - OXFAM - PAX CHRISTI FLANDERS - PEACE DIRECT - REFUGEES INTERNATIONAL - RESOLVE - SOCIETY FOR THREATENED PEOPLES - TEARFUND - TROCAIRE - WAR CHILD UK - WORLD VISION

PERSBERICHT

Onder embargo tot 00:01, (nacht maandag op dinsdag 14 December 2010

'Lord's Resistance Army is wreedste en dodelijkste rebellengroep in de DRC'

De internationale gemeenschap moet in actie komen om een nieuwe Kerstmassaslachting en de bijna dagelijkse moordpartijen van de wreedste en oudste rebellengroep in Afrika te voorkomen. Dit zeggen hulporganisaties in het rapport Ghosts of Christmas Past, dat vandaag verschijnt. De massamoorden die het Lord's Resistance Army (LRA) het afgelopen jaar heeft aangericht in afgelegen gemeenschappen in Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn de ergste in het 20 jarige bloedige bestaan van het LRA.

Nieuwe cijfers geven aan dat het LRA de afgelopen twee jaar de meest dodelijke militie in de DRC is geworden. Alleen al in het afgelopen jaar zijn meer dan 1.000 mensen gedood of ontvoerd tijdens bijna 200 afzonderlijk uitgevoerde aanvallen in twee afgelegen districten van de DRC: bijna vier aanvallen per week in een gebied zo groot als Groot-Brittannië.

Aan de vooravond van Kerstmis 2008 en in de drie daaropvolgende weken werden 865 vrouwen, mannen en kinderen op wrede wijze doodgeslagen en honderden ontvoerd door de LRA in het noordoosten van de DRC en het zuiden van Sudan. Afgelopen Kerstperiode tussen 14 en 17 december, vermoordde het LRA meer dan 300 mensen. Deze aanvallen zijn grotendeels onopgemerkt gebleven door de buitenwereld.

"Het is ongelooflijk dat wereldleiders dit wrede geweld tegen de meest afgelegen dorpen in Centraal-Afrika blijven gedogen, en dat dit al meer dan 20 jaar kan plaatsvinden," zegt Marcel Stoessel, directeur van Oxfam in de DRC. "Deze Kerst zullen gezinnen in het noordoosten van Congo in angst leven voor weer een nieuwe moordpartij, ondanks de aanwezigheid van de grootste vredesmacht ter wereld."

Het LRA is zeer mobiel en valt vrouwen aan terwijl die bezig zijn met hun dagelijkse werk - zoals water halen of velden bewerken - en kinderen wanneer die van school terugkeren. Het LRA ontvoert, verminkt, verkracht en vermoord vrouwen, mannen en kinderen en gebruikt extreem geweld gericht tegen de meest kwetsbaren.

Het nieuwe rapport dat 19 noodhulp- en mensenrechtenorganisaties vandaag hebben uitgebracht benadrukt dat het welzijn van de vrouwen, mannen en kinderen in het enorme gebied dat door het LRA wordt geteisterd, nu eindelijk de aandacht moet krijgen die nodig is om dit probleem op doortastende wijze aan te pakken.

"Het LRA bestaat vooral uit ontvoerde of anderszins gedwongen volwassenen en kinderen die worden aangezet tot het plegen van de meest verschrikkelijke misdaden tegen hun eigen dorpen, waardoor zij niet meer naar huis terug kunnen keren," zegt Mark Waddington, directeur van War Child UK. "Kinderen worden gedwongen te moorden en te verkrachten, en velen worden gebruikt als 'seksslaven'."

"Dit moet ophouden. De internationale gemeenschap moet veel meer doen om de aanbevelingen in dit rapport uit te voeren en de vrijlating van de door het LRA ontvoerde kinderen en volwassenen op veilige wijze mogelijk te maken. Het proces van hun herintegratie in families en gemeenschappen moet ondersteund worden met speciale aandacht voor meisjes, die vaak worden vergeten."

Eerdere inspanningen om het LRA aan te pakken zijn mislukt, zegt het rapport. In december 2008 slaagde de "Operation Lightning Thunder", een militair offensief tegen het LRA, er niet in om ook maar één rebellenleider op te pakken. Het offensief leidde slechts tot wrede represailles tegen dorpen en waardoor het LRA nog verder weg van het thuisland Uganda verspreid is geraakt over een gebied dat 20 keer zo groot is als voorheen.

Nieuwe diplomatieke initiatieven van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Staten, moeten tastbare maatregelen bieden om te zorgen dat de bevolking tegen geweld beschermd wordt en er vreedzame oplossing komen, zeggen de organisaties. Dit betekent ook dat er specifieke aandacht moet komen voor de gebrekkige capaciteiten van de nationale legers om burgers daadwerkelijk bescherming te bieden tegen het LRA, iets wat tot op heden een van de grootste tekortkomingen is in de aanpak.

"Een regionaal probleem als het LRA is niet de verantwoordelijkheid van één regering," zegt Stoessel. "De VN-Veiligheidsraad heeft lang nagelaten om het LRA uitdrukkelijk op de agenda te zetten, en heeft nagelaten serieuze aanpak te formuleren in antwoord op deze wreedheden ."

"De internationale gemeenschap en regeringen in de regio moeten samenwerken zodat gezinnen eindelijk hun velden kunnen bewerken en thuis vrij van angst kunnen slapen."

Noten

Volgens cijfers van OCHA werden vorig jaar meer dan 1,000 mensen, onder wie kinderen, vermoord of ontvoerd in bijna 200 afzonderlijke aanvallen in Haut en Bas Uélé in de DRC.

Sinds september 2008 heeft het LRA meer dan 2.300 mensen gedood, en meer dan 3.000 ontvoerd.

Naar schatting wordt 20% van de ontvoerde kinderen gedwongen te vechten, 80% wordt gebruikt voor dwangarbeid, en 100% van de meisjes wordt verkracht.

In de DRC is de grootste vredesmacht ter wereld gelegerd, maar slechts 850 van de 18.500 troepen bevinden zich in door het LRA getroffen gebieden.

Oxfam verleent nu hulp aan meer dan 120.000 mensen die getroffen zijn door het geweld van de LRA in Haut Uélé, en de Provincie Orientale in the DRC.

Op 24 december vindt er een kaarsenwake plaats in een aantal Amerikaanse steden (waaronder Washington, New York en Boston) om de moordpartij van het LRA van vorig jaar te herdenken.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.oxfamnovib.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,