Trimbos-instituut

Aanpak 'Alcoholpoli' jongeren realiseert gedragsverandering

14 december 2010

gedragsverandering Definitieve resultaten van het Project Voorkom Alcoholschade bij Jongeren van de Reinier de Graaf Groep wijzen uit dat het nazorgtraject van de Polikliniek voor Jeugd & Alcohol effectief is in het bereiken van een gedragsverandering zowel bij ouders als bij jongeren in de leeftijdscategorie tot 16 jaar.

Goede nazorg aan patiënten met een alcoholintoxicatie helpt recidive voorkomen, maar is bovendien noodzakelijk omdat bij ruim een derde van de jongeren sprake is van onderliggende problematiek op het gebied van gedrag, school en/of gezin, die doorverwijzing of kortdurende interventie noodzakelijk maakt.

De uitkomsten van het project en het definitieve protocol worden vandaag gepresenteerd tijdens het symposium 'Help! 'Verzuipt' uw patiënt of cliënt?' in Regardz Buitensociëteit in Zwolle. Het symposium wordt georganiseerd door het Partnership Vroegsignalering Alcohol i.s.m. het Project Voorkom Alcoholschade bij Jongeren van de Reinier de Graaf Groep.

Polikliniek voor Jeugd & Alcohol
Onder leiding van kinderarts dr. Nico van der Lely en jeugd- en kinderpsycholoog drs. Mireille de Visser is vanuit de eerste Polikliniek voor Jeugd & Alcohol (de 'Alcoholpoli') in Delft het protocol en nazorgtraject ontwikkeld voor jongeren opgenomen met een alcoholintoxicatie. Daarna is het protocol en nazorgtraject in vier pilotziekenhuizen uitgevoerd, getest en onderzocht op toepasbaarheid (Hoorn, Leeuwarden, Eindhoven en Veldhoven). Belangrijkste conclusie is dat goede nazorg helpt recidive voorkomen. Het protocol kan vanaf 2011 worden geïmplementeerd in meer Nederlandse ziekenhuizen.

Het Partnership Vroegsignalering Alcohol
Het Partnership Vroegsignalering Alcohol heeft de ambitie bij te dragen aan het terugdringen van schadelijk alcoholgebruik. Voor kwetsbare groepen jongeren, volwassenen en de groep 55+ ers met alcoholproblemen stimuleert het Partnership de signalering en aanbieding van kortdurende, effectieve interventies. Met de verspreiding van deze aanpak ondersteunt het Partnership het overheidsbeleid gericht op het terugdringen van schadelijk alcoholgebruik bij jongeren en probleemdrinkers. Door vroegtijdig te interveniëren kan voorkomen worden dat een echte alcoholverslaving of ernstige lichamelijke klachten ontstaan.

De Polikliniek voor Jeugd & Alcohol maakt deel uit van het Project Voorkom Alcoholschade bij Jonge-ren van de Reinier de Graaf Groep. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Partnership Vroegsignalering Alcohol (PVA). Meer info op
www.polikliniekjeugdenalcohol.nl

Het Partnership Vroegsignalering Alcohol is een initiatief van NHG, IQ healthcare, GGD Nederland, CBO-TNO en het Trimbos-instituut onder voorzitterschap van Prof.dr. Gerard Schippers.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de Reinier de Graaf Groep (015 - 260 33 52) of met Anke Wammes (030 - 297 1107, 06 - 5139 5407) voorlichter van het Partnership Vroegsignalering Alcohol bij het Trimbos-instituut.