Gemeente Harenkarspel


Alcoholgebruik onder jongeren in Noord-Holland Noord fors gedaald

Het alcoholgebruik onder jongeren van 12-18 jaar is ten opzichte van 2005 fors gedaald. Dat blijkt uit het EMOVO- onderzoek dat is uitgevoerd door de GGD Hollands Noorden. Zo is het actuele alcoholgebruik met een kwart gedaald ten opzichte van 2005 en daalde het overmatig alcoholgebruik (binge drinken) in dezelfde periode met bijna een vijfde. De daling in alcoholgebruik wordt vooral veroorzaakt door jongeren onder de 16 jaar, het alcoholgebruik van jongeren van 16 jaar en ouder blijft daarbij achter.

Directeur Nico Plug van de GGD vindt de resultaten bemoedigend, maar benadrukt dat er nog een lange weg te gaan is. Het alcoholgebruik is wel gedaald, maar nog steeds veel te groot. Alcoholgebruik is immers een groot gezondheidsrisico, vooral alcoholgebruik onder jongeren. Er is nog veel werk te doen om het alcoholgebruik nog verder naar beneden te krijgen.

De gegevens komen uit het EMOVO-onderzoek dat de GGD Hollands Noorden in 2009 heeft uitgevoerd onder 10.486 leerlingen uit de 2e en 4e klassen van ruim 40 scholen voor voortgezet onderwijs in Noord-Holland Noord. Leerlingen vulden in de klas via internet een vragenlijst in. In 2005 heeft de GGD voor de eerste keer het EMOVO-onderzoek uitgevoerd, zodat vergelijking met de huidige resultaten mogelijk is.

Actueel alcoholgebruik met een kwart gedaald, minder binge drinkers De helft van de jongeren heeft de afgelopen maand alcohol gebruikt; het actuele alcoholgebruik is daarmee met een kwart gedaald ten opzichte van 2005. Ruim een derde van de jongeren (37%) is een binge drinker. Dit overmatig alcoholgebruik is ten opzichte van 2005 met bijna een vijfde gedaald.

Bij zowel actueel alcoholgebruik als binge drinken, wordt de daling vooral veroorzaakt door jongeren onder de 16 jaar.

Startleeftijd alcoholgebruik met een half jaar gestegen tot 12 jaar en 8 maanden
Minder jongeren onder de 16 jaar hebben ooit alcohol gebruikt. Van de jongeren onder de 16 jaar heeft 55% ooit alcohol gedronken; in 2005 was dit nog 70%. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor de eerste keer alcohol drinken is gestegen met een half jaar en is momenteel 12 jaar en 8 maanden. Deze feiten zijn een belangrijke aanwijzing dat het alcoholgebruik onder de jeugd tot 16 jaar daalt.

Laagopgeleide jongeren en autochtone jongeren drinken vaker alcohol dan gemiddeld
Vmbo-leerlingen drinken vaker alcohol dan havo/vwo-leerlingen. Vmbo-leerlingen die de basis-, kader- of gemengde leerweg volgen drinken vaker alcohol dan leerlingen die de theoretische leerweg volgen. Autochtone Nederlandse jongeren en jongeren afkomstig uit een westers herkomstland drinken beduidend meer alcohol dan niet-westerse allochtone jongeren. Dit hangt samen met het feit dat veel islamitische jongeren op grond van hun geloof geen alcohol drinken.

Veel jongeren onder de 16 jaar drinken in een horecagelegenheid Bijna de helft van de jongeren onder de 16 jaar (47%) die alcohol gebruiken drinkt wel eens in een horecagelegenheid, ondanks dat dit wettelijk verboden is. Dit percentage is nauwelijks gedaald sinds 2005; toen dronk 49% van de drinkende jongeren onder de 16 alcohol in een horecagelegenheid.


Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600