Gemeente Breda

Gezamenlijke aanpak Breda van vuurwerkoverlast

De Gemeente Breda zet dit jaar nog zwaarder in om vuurwerkoverlast te bestrijden en het aantal vuurwerkslachtoffers zo veel mogelijk te beperken. Ze doet dit samen met politie, brandweer, Halt en Surplus Welzijn. Daarbij nemen alle partners hun verantwoordelijkheid.

Zo controleert de politie extra scherp op illegale handel en het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Er wordt aangifte gedaan bij het aanrichten van vernielingen met vuurwerk en aangerichte schade moet worden terugbetaald. Minderjarigen krijgen een taakstraf via Halt. Wie ouder is dan 18 jaar loopt het risico op een strafblad.

De gemeente zet ook extra toezichthouders in die zich dit jaar onder andere richten op het voorkomen van vernielingen, omdat na de vorige jaarwisseling de gemeente voor ⬠110.000,-- schade heeft geleden door opgeblazen brievenbussen, uiteengereten prullenbakken en beschadigde speeltoestellen. Daarom sluit de gemeente voorafgaande aan de jaarwisseling de afvalbakken en laat ze vuilnisbakken eind december ook tijdelijk uit het straatbeeld verdwijnen.
Verder wordt bij verkooppunten van vuurwerk gecontroleerd of de opslag goed is geregeld en of de verkoop niet te vroeg van start gaat. Via de verkooppunten wordt ook de folder âVeilig en sfeervol naar 2011â verspreid waarin onder andere veiligheidstips staan en wettelijke regels voor het kopen en afsteken van vuurwerk. Ook wordt aandacht besteed aan de landelijke campagne âMeer veiligheid op straatâ met tips hoe te handelen bij agressie en geweld tijdens de jaarwisseling en tegen mensen met een publieke taak, zoals politieagenten, buschauffeurs en ambulancepersoneel.

Om te zorgen dat leerlingen weten hoe ze vuurwerk veilig kunnen afsteken verzorgt Halt Zuid West Nederland in Breda op vijftien scholen voor voortgezet onderwijs voorlichtingsbijeenkomsten. De start voor deze bijeenkomsten vond op 6 december plaats bij het Markenhage College aan de Emerweg.
En om overlast te voorkomen zijn tijdens de kerstvakantie verschillende jongerencentra open.

Op 1 januari gaat de gemeente weer op pad om daar waar nodig de straten in het centrum vrij te maken van vuurwerkafval. Via advertenties, posters en flyers roept de gemeente bewoners ook op om vuurwerkafval zelf op te ruimen. Dit om te voorkomen dat vuurwerkresten nog maanden rondzwerven en â belangrijker nog â dat kleine kinderen in aanraking komen met gevaarlijk vuurwerk dat nog niet is afgegaan.

Wie zelf overlast ervaart of vernielingen ziet, kan dit altijd melden via het algemeen politienummer 0900 8844 of via âMeld Misdaad Anoniemâ onder nummer 0800 7900. Wie meer wil weten over het kopen en afsteken van vuurwerk kan de gemeentelijke website www.breda.nl of de website van Halt www.halt.nl raadplegen.

Breda, 14 december 2010