Gemeente Abcoude


Hertelling leidt niet tot andere verkiezingsuitslag gemeenteraad

Het hertellen van alle stemmen die zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 24 november 2010, heeft niet geleid tot een gewijzigde verkiezingsuitslag. De gemeenteraad besloot vrijdag 10 december alle uitgebrachte stemmen opnieuw te tellen nadat bij hertelling van stembureau 2 een aantal afwijkingen was geconstateerd. Het hertellen van alle uitgebrachte stemmen heeft maandag 13 december plaatsgevonden.

In de gemeenten De Ronde Venen en Abcoude zijn 24 november verkiezingen gehouden voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente De Ronde Venen. Kort nadat de uitslag vrijdag 26 november officieel was vastgesteld door het hoofdstembureau, werd ontdekt dat bij één van de stembureaus waarschijnlijk een fout was gemaakt. Een van de kandidaten had bij dit stembureau nul stemmen achter zijn naam staan in de officiële uitslag, terwijl hij zeker wist dat er stemmen op hem waren uitgebracht. Aangezien de kandidaat die boven hem stond op het stembiljet 29 stemmen had gekregen, tegen een veel lager aantal in andere stembureaus, ontstond al snel het sterke vermoeden dat er een verschrijving was gemaakt in het procesverbaal van het stembureau.

Op 10 december heeft de gemeenteraad besloten de uitslag van dit specifieke stembureau te hertellen. Daaruit bleek inderdaad dat de uitgebrachte stemmen ten onrechte naar de verkeerde kandidaat waren gegaan. Als gevolg van deze hertelling komt kandidaat-raadslid J.W. Koedam nu als eerste in aanmerking voor een zetel in de gemeenteraad als een van de verkozen raadsleden van de fractie RVB op-stapt.

Bij het hertellen van de 936 stemmen van stembureau 2 bleek echter ook dat bij een aantal andere kandidaten één stem teveel of juist te weinig was ingevuld. Gezien deze afwijkingen besloot de gemeenteraad alle uitgebrachte stemmen opnieuw te tellen om eventuele twijfel die er bestaat over de juistheid van de uitslag weg te nemen.

Het hertellen van alle 15.604 uitgebrachte stemmen heeft maandagmorgen 13 december plaatsgevonden onder toezicht van een aantal raadsleden. De werkzaamheden zijn kort na het middaguur afgerond. Uit de hertelling komen geen grote verschuivingen naar voren in vergelijking met de eerste vastgestelde uitslag. Wel zijn er enkele kleine verschillen tussen het aantal uitgebrachte stemmen op een kandidaat of een partij.

De uitslag wordt officieel op woensdag 15 december door de gemeenteraad vastgesteld.
---

14 december 2010