Gemeente Maasgouw


Regionale Woonvisie Midden-Limburg Oost

De gemeente Maasgouw heeft voor de periode 2010-2014, samen met de gemeenten Roermond, Echt-Susteren, Roerdalen en Leudal-Oost, een Regionale Woonvisie Midden-Limburg Oost opgesteld.

Deze woonvisie besteedt onder andere aandacht aan de kwalitatieve en kwantitatieve woningbehoefte in de regio. Bij het maken van dit beleid kijken de gemeenten in de regio onder andere naar de bestaande woningvoorraad, prognoses huishoudens en bevolkingsgroei.

De nieuwe woonvisie staat vooral in het teken van de demografische ontwikkelingen, met name bevolkingskrimp en vergrijzing. Dat betekent dat de groei van het aantal inwoners in deze regio langzaam afneemt. Daarnaast is er sprake van een beperkte toename van het aantal huishoudens in de regio. Dit is een gevolg van gezinsverdunning. We gaan met steeds minder mensen in één huis wonen. Uit onderzoek is echter gebleken dat in 2024 het maximaal aantal huishoudens wordt bereikt. Vanaf dan is de krimp van het aantal huishoudens merkbaar en is er geen uitbreiding van woningen meer nodig om te voorzien in de woningbehoefte. De gemeente Maasgouw heeft dan ook geconcludeerd dat dit consequenties zal hebben voor de groeiambitie van haar gemeente en haar kernen. Daarom is in de Regionale Woonvisie een geactualiseerde woningbouwplanning opgenomen.

Op donderdag 16 december aanstaande vindt de behandeling van de Regionale Woonvisie Midden-Limburg Oost plaats in de gemeenteraadvergadering van de gemeente Maasgouw. Eerder, op 8 juli 2010, heeft de gemeenteraad van Maasgouw in haar vergadering al aangegeven dat zij een heroverweging van alle woningbouwprojecten noodzakelijk vindt. Deze is in de Regionale Woonvisie Midden-Limburg Oost meegenomen. Voorgesteld wordt om de planvoorraad woningen terug te brengen van 1.653 woningen naar 1.163 woningen. Aan de hand van diverse criteria, waaronder de spreiding over de kernen, voorrang voor individuele bouwplannen en een keuze voor inbreiding boven uitbreiding, wordt voorgesteld woningbouwprojecten te stoppen of een beperkter aantal woningen te realiseren.

Wethouder Ton Forschelen: "De kwantiteit wordt dus minder. De kwaliteit niet! Wij zullen als gemeente Maasgouw duurzaam en levensloopbestendig blijven bouwen. Toekomstige woningbouw moet nadrukkelijker worden afgestemd op de wensen en behoeften van de eigen inwoners. Ik denk hierbij aan het bouwen van appartementen voor senioren, eensgezinswoningen in het goedkope koopsegment en grondgebonden nultredenwoningen. Dit is wenselijk om flexibel te kunnen inspelen op de toename van het aantal seniorenhuishoudens en de afname van het aantal gezinnen. Levensloopbestendige woningen kunnen immers meerdere doelgroepen bedienen."

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00