CNV Vakmensen


CNV: kies in de feestmaand voor Eerlijke Kleding

14 december 2010
Vakbond CNV doet een oproep aan Nederlandse consumenten om beter te letten op de kleding die zij de komende weken kopen. Traditioneel doen kledingwinkels voor de feestdagen goede zaken. "Daar is niets mis mee," aldus voorzitter Jaap Smit. "Geld moet immers rollen: dat is goed voor de economie. Maar we kunnen wel met z'n allen wat bewuster kiezen voor Eerlijke Kleding."

De meeste kleding in Nederlandse winkelrekken is geproduceerd in Azië. Om de productiekosten zo laag mogelijk te houden zijn de salarissen voor de werknemers laag, worden er op de werkvloer nauwelijks veiligheidsmaatregelen genomen en zijn de werkdagen extreem lang. Cambodja is een van de landen waar veel westerse kleding wordt geproduceerd. Het land is sterk afhankelijk van de kledingsector die goed is voor 85 procent van de inkomsten. Een Cambodjaanse partnervakbond van CNV onderhandelt al maanden over een fatsoenlijk minimumloon van 74 euro per maand. In september kwam het tot stakingen, waarbij veel naaisters op staande voet werden ontslagen, omdat zij zich aansloten bij de acties.

Uit een eerder dit jaar gehouden landelijk onderzoek onder jongeren blijkt dat jongeren best wat meer willen betalen voor Eerlijke Kleding, als ze maar weten welke kleding eerlijk is. Het CNV roept iedereen op om deze maand te kiezen voor Eerlijke Kleding. Volgens het CNV kunnen consumenten hun invloed uitoefenen. "Daarom roepen wij iedereen op, om deze maand bewust te kiezen voor kledingmerken die goed bezig zijn en hun productieketen streng laten controleren," aldus Smit.

Deze week start CNV de campagne `Shop till they drop?!' Op de website www.cnvinternationaal.nl is een Eerlijk Shopping-lijst gepubliceerd met kledingmerken.