ARAG signaleert toename van het onderling vertrouwen in Nederland

14/12/2010 11:11

ARAG
Onderling wantrouwen blijkt niet nodig

Leusden, 14 december 2010 - Het vertrouwen tussen Nederlanders is met 3% gestegen. Tot die conclusie komt rechtsbijstandverzekeraar en juridisch dienstverlener ARAG na de tweede periodieke meting naar het vertrouwen tussen Nederlanders. De resultaten van deze meting, uitgevoerd door onderzoeksbureau Winkle, zijn vandaag gepubliceerd. Ondanks de toename is het onderling vertrouwen nog steeds laag te noemen. En dat is niet nodig, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat circa 4% van de bevolking een zodanig karakter heeft, waarbij hij of zij de intentie heeft om iemand te bedriegen. Dit blijkt ook uit de rechtspraktijk. Van de 60.000 zaken die ARAG jaarlijks behandelt, is er slechts in een beperkt aantal gevallen sprake van bewuste misleiding. ARAG wil met de introductie van een online vertrouwenstest het onderling vertrouwen tussen Nederlanders verbeteren.

3% toename van het onderling vertrouwen

4 op de 10 Nederlanders op straat wordt vertrouwd. Een stijging van 3% ten opzichte van vorig jaar. Dit aantal is nog steeds laag te noemen. Het vertrouwen in de overheid is met 8% gestegen. Banken en financiële instellingen worden net als vorig jaar door 40% vertrouwd. Vrienden en familie krijgen een stuk meer vertrouwen (80%). Opvallend is net als vorig jaar het relatief hoge percentage Nederlanders dat zijn partner wantrouwt; 18%. Wel is er sprake van een lichte verbetering van het vertrouwen van onbekenden (+5%) ten opzichte van vorig jaar. Het vertrouwen van buren is licht gedaald (-5%).

Vertrouwen goed voor de portemonnee

Vertrouwen geeft vrijheid. Mensen met een hoog vertrouwen zullen eerder een duik nemen in de zee terwijl hun spullen onbeheerd op een druk strand liggen. Ook laten zij gemakkelijker hun spullen onder beheer van onbekenden voor een bezoek aan een openbaar toilet. Toch stelt bijna 16% van Nederland een bezoekje aan de WC liever uit totdat hij of zij thuis is, dan dat hij z'n spullen op het station aan een onbekende toevertrouwt. Naast vrijheid is vertrouwen ook zeer belangrijk voor de economie. Er bestaat economisch onderzoek dat uitwijst dat wanneer het vertrouwen in een land stijgt, dit een positief effect heeft op de nationale economische groei.

Onderling wantrouwen niet nodig

Ondanks de toename is het onderling vertrouwen nog steeds laag. Volgens de evolutionaire psychologie is dit wantrouwen niet nodig. Uit onderzoek blijkt dat circa 4% van de bevolking een zodanig karakter heeft, dat hij of zij onder normale omstandigheden de intentie heeft om anderen te bedriegen. "En dit komt redelijk goed overeen met de rechtspraktijk", aldus Sonja Stalfoort, marketing en communicatiemanager bij ARAG. "Uit een analyse van tienduizenden geschillen die wij jaarlijks behandelen blijkt dat in minder dan 5% van de gevallen sprake is van oplichting of bewuste misleiding. Veel zaken hebben andere oorzaken of ontstaan door misverstanden, die vaak eenvoudig voorkomen kunnen worden."

Vertrouwen verhogen

Om te werken aan het verbeteren van het onderling vertrouwen tussen Nederlanders komt ARAG met een unieke online vertrouwenstest die weergeeft hoe betrouwbaar iemand overkomt. De test is gebaseerd op onderzoek van Marie-Anne Simons en Jan Guus Waldorp van AIMgen die zich aan de hand van evolutiepsychologie verdiepen in de vraag waarom mensen bepaald gedrag vertonen en wat de achterliggende impliciete motivatie hiervan is. "De ARAG Vertrouwenstest meet de 'ruis' in verbale communicatie, waardoor mensen soms minder betrouwbaar overkomen, terwijl ze niet de intentie hebben om de anderen opzettelijk te bedriegen," aldus Waldorp en Simons van AIMgen. "De evolutionair aangetoonde "social exchange theory" geeft aan dat de overgrote meerderheid van de mensen in principe betrouwbaar is en niet opzettelijk het vertrouwen van anderen wil schaden. Dit gegeven is in alle culturen identiek. Door mensen bewust te maken van mogelijke ruis, kunnen zij wat kritischer kijken naar de manier waarop ze met anderen communiceren en in conflicten meer inzicht krijgen in de oorzaken." Stalfoort becommentarieert: "ARAG stelt zich als doel om het onderling vertrouwen te verbeteren door het voorkomen van misverstanden. Met de online vertrouwenstest willen wij een bijdrage leveren aan deze missie."

De ARAG vertrouwenstest is vanaf vandaag beschikbaar via www.vertrouwenstest.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.arag.nl/particulier/vertrouwensmonitor-2010