ChristenUnie




Van Dalen roept op tot strengere straffen voor mensenhandelaren

111 dinsdag 14 december 2010 11:40 In het debat over mensenhandel in het Europees Parlement vandaag, sprak Europarlementarier Peter van Dalen (ChristenUnie) zijn steun uit voor het rapport, en riep hij op de strafnormen te verhogen bij een tweede of derde veroordeling.

Mensenhandelaars worden geconfronteerd met strengere straffen en slachtoffers zullen meer hulp en een betere bescherming krijgen. Dat beoogt nieuwe EU-wetgeving. De nieuwe regels gelden voor mensenhandel in de seksindustrie, maar ook voor mensenhandel met het oog op uitbuiting in bijvoorbeeld de bouw, de landbouw of in de huishoudelijke dienstverlening.

Hieronder vindt u de bijdrage:

,,De basis voor veel huidige ontwikkelingen is al honderden jaren geleden gelegd. Ik denk aan de Industriële Revolutie, de komst van representatieve democratie en aan de afschaffing van de slavernij. De huidige strijd tegen mensenhandel is een voortzetting van de strijd die William Wilberforce ooit begon.

Helaas is mensenhandel een van de grootste verborgen problemen in de Europese Unie. Het schaadt de grondrechten van mensen en de fundamenten van onze democratie. Daarom steun ik het nu voorliggende rapport.

Echter, ik vind de voorgestelde strafnormen bij recidive te laag. Het huidige voorstel eist geen zwaardere strafnorm indien een mensenhandelaar vaker wordt opgepakt. Ik bepleit een aanpak waarbij een handelaar bij de tweede of derde veroordeling een levenslange gevangenisstraf kan worden opgelegd."

Eurofractie