Erasmus Universiteit Rotterdam

Rechten-alumna wint Max van der Stoel Human Rights Award 2010

Masterscriptie over anti-terrorismebeleid EU als beste gewaardeerd

Alumna Masuma Shahid van de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de Max van der Stoel Human Rights Award 2010 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgeschreven door de Universiteit van Tilburg voor de beste masterscriptie over mensenrechten. Shahid kreeg de prijs op vrijdag 10 december 2010 uitgereikt.

Shahid bestudeerde voor haar masterscriptie 'Trading Fundamental Human Rights for Security? An Analysis of the European Union's Counter-Terrorism Policy' het anti-terrorisme beleid van de EU in de laatste tien jaar. Op papier zet de EU zich wel voor mensenrechten in, is haar conclusie, maar in de praktijk legt de EU uiteindelijk de prioriteit toch bij het eigen anti-terrorisme beleid en respecteert zij de mensenrechten van de Europese burgers niet.

Shahid toetste EU-maatregelen zoals gegevensoverdracht tussen de EU en de VS en het opslaan van biometrische gegevens in EU-paspoorten aan fundamentele mensenrechten als het recht op privacy, het recht op transparantie en het recht op effectieve rechterlijke bescherming.

Na haar afstuderen is Masuma Shahid aan de slag gegaan als vaardighedendocente bij de Erasmus School of Law. Binnenkort sluit zij zich als docent aan bij de sectie Europees Recht van deze faculteit.

Masuma Shahid

Met Bert Koenders, die tijdens
de uitreiking aanwezig was
om een lezing over mensenrechen te
geven