Grootschalige mensenhandel in Nepal

14/12/2010 12:14

Global Human Rights Defence

Den Haag, 14 December 2010

Na drugs- en wapenhandel is mensenhandel de grootste misdaadpraktijk in de wereld. Handel in vrouwen en kinderen voor seksuele uitbuiting is een georganiseerde misdaad, die fundamentele mensenrechten schendt. De afgelopen jaren is de handel van vrouwen en kinderen vanuit Nepal naar omringende landen enorm gegroeid. India speelt hierin een belangrijke rol als bestemmingsland (voor kinderen vanuit Nepal), zendingsland (voor het Midden Oosten en Europa) en transitland (naar o.a. Bangladesh).

In september van dit jaar heeft Global Human Rights Defence in samenwerking met MAITI Nepal en Umbrella Film een baanbrekende documentaire gemaakt omtrent mensenhandel vanuit Nepal naar India. Doel van deze documentaire is het creëren van bewustwording over dit onderwerp. De documentaire staat niet op zichzelf. Het is een onderdeel van een grotere campagne op scholen, opleidingscentra en academische instituten in Nederland, Nepal en India. De documentaire geeft, op een nog niet eerder vertoonde, unieke wijze, inzicht in de problematiek omtrent mensenhandel. De première van de documentaire "SOLD. A child trafficked." vindt plaats op donderdag 16 december 2010 in het Pathé Buitenhof (Buitenhof 20) in Den Haag.

"SOLD. A child trafficked." vertelt het levensverhaal van drie vrouwen die zijn ontsnapt uit handen van niets ontziende mensenhandelaren, nadat zij onmenselijke martelingen hebben overleeft. Deze vrouwen zijn moedige overlevenden, die nu strijden tegen de afschuwelijke misdaad van mensenhandel en seksuele uitbuiting. De film benadrukt de verantwoordelijkheid van elk land in de strijd tegen mensenhandel. De hoofdrolspelers komen vanuit Nepal over naar Den Haag om première bij te wonen en persoonlijk hun verhaal te vertellen. Na afloop wordt aan media gelegenheid geboden om vragen te stellen en interviews af te nemen met de overlevenden.

Over Global Human Rights Defence

Global Human Rights Defence (GHRD) is een non-profit, non-gouvernementele organisatie die zich al jaren inspant voor het beschermen van mensenrechten, in het bijzonder de rechten van minderheden. GHRD richt zich met name op landen in Zuid-Azië en heeft projecten in Bangladesh, India en Nepal/Bhutan.





http://www.anecdote-films.com/portfolio/ghrd.html