ChristenUnie


Afronding Fellowsprogramma 2010 en start 2011

Afronding Fellowsprogramma 2010 en start 2011



Gisteravond is in Stadscafe de Observant de derde jaargang van het ChristenUnie-fellowsprogramma afgerond. Gedurende het programma bestudeert een groep jonge talenten een jaar lang klassieke teksten van onder meer Augustinus, Calvijn, Groen van Prinsterer, Kuyper en Dooyeweerd. Aan het eind van het jaar schrijft iedereen een essay, dat wordt gepresenteerd op de slotavond.

Omdat men vergeten was de avondverwarming aan te zetten werd het naarmate de avond vorderde steeds frisser in de zaal, maar dat mocht de pret niet drukken. De sfeer was in ieder geval warm, zullen we maar zeggen. Gert-Jan Segers opende de bijeenkomst. Hij benadrukte dat het programma niet een einde is, maar een begin, van verdere reflectie en toepassing. Na een korte inleiding door programmacoördinator Geert Jan Spijker presenteerden alle fellows in enkele minuten hun essay. Stellingen die werden verdedigd, waren onder meer:


- Godsdienstvrijheid heeft bestaansrecht, ook in een seculiere tijd


- Het huidige kabinet wil ten onrechte criminelen zwaarder straffen


- De overheid moet consumenten helpen duurzaam te consumeren.


- De huidige wederopbouwmissies (als in Uruzgan) leiden tot verdere desintegratie van een staat


- De Nederlandse politiek kan wel wat Obama gebruiken

Terwijl de temperatuur binnen steeds verder daalde en de jassen aangingen, verhitte de discussie over deze en andere onderwerpen de gemoederen behoorlijk. Zeker toen aan het eind het onderwerp populisme werd aangeroerd was er geen houden meer aan. Gelukkig was het toen tijd voor de borrel.

Fellows 2009

Tegelijk met het afronden van de groep uit 2010 bracht het WI de Fellowsbundel uit van de eerste groep, uit 2009. De essays van die groep zijn gebundeld en uitgegeven door het WI. De fellows van toen krijgen de bundel snel toegestuurd.

Fellows 2011

Terwijl de eerste drie groepen dus afgerond worden is het alweer mogelijk te solliciteren voor de volgende groep. Meer informatie en een programma vind je hier: http://wi.christenunie.nl/page/28657

Wetenschappelijk Instituut