BASF

AVEBE en BASF Plant Science starten een Research & Development samenwerking met betrekking tot genetisch geoptimaliseerde amylopectine zetmeelaardappelen

Dit is een gezamenlijk persbericht van AVEBE en BASF Plant Science


- Doel is een duurzamer productie van zetmeelaardappelen en het daaruit verkregen zetmeel


- Gezamenlijke ontwikkeling van schimmelresistente amylopectine zetmeelaardappelen voor de Europese telers

Foxhol, Nederland en Limburgerhof, Duitsland - 14 december 2010. De aardappelzetmeel producent AVEBE en de het plantenbiotechnologie bedrijf BASF Plant Science hebben vandaag een Research & Development samenwerking aangekondigd op het gebied van plantenbiotechnologie. De kennis van de twee bedrijven op het gebied van biotechnologische research alsmede de genetisch gemodificeerde aardappelteelt worden samengevoegd met als doel telers moderne en schimmelresistente aardappelrassen ter beschikking te kunnen stellen. Het eerste project is een phythophtora resistente amylopectine aardappel. Phythophtora is een groot probleem bij de aardappelteelt in Europa. De bedrijven verwachten de eerste rassen rond 2019. Financieele details van de samenwerking zijn niet bekend gemaakt.

"Innovatie is van het grootste belang voor AVEBE en is een wezenlijk onderdeel van onze strategie. Het gebruik van biotechnologie biedt nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van gewassen met een betere samenstelling en hoger zetmeelgehalte die tevens resistent zijn tegen ziekten", aldus Gerben Meursing, Managing Director of Commerce van AVEBE. "Hogere opbrengsten per hectare en een betere controle van aardappelziektes leiden tot een duurzamer productie van zetmeelaardappelen en het daaruit verkregen zetmeel", zo voegde hij eraan toe.

"Wij zijn trots partner te zijn van 's-werelds grootste aardappelzetmeelbedrijf. Deze samenwerking verzekert de Europese aardappeltelers toegang tot de beste rassen ", zei Marc Ehrhardt, Senior Vice President, BASF Plant Science. "De samenwerking onderstreept onze strategie alsmede onze doelstelling de efficiency in de teelt te vergroten door middel van het ter beschikking stellen van BASF's know how in plantenbiotechnologie aan boeren overal ter wereld en wel in samenwerking met de beste partners.

Beide ondernemingen zullen hun know-how op het gebied van de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde amylopectine aardappelrassen inbrengen in de samenwerking. De bedrijven vullen elkaar aan waarbij BASF Plant Science haar ervaring op het gebied van goedkeuringsprocedures inbrengt en AVEBE haar kennis en kunde op het gebied van de teelt alsmede de toepassing van het zetmeel in de diverse toepassingen.

Over genetisch gemodificeerde amylopectine zetmeelaardappelen

Conventionele aardappelen bevatten zowel amylose als amylopectine zetmeel. In veel technische toepassingen, zoals in de papier, textiel and kleefstoffen industrie is alleen het amylopectine zetmeel van belang. De twee zetmeelcomponenten scheiden is niet economisch en milieu onvriendelijk. Nadat het gen voor de productie van amylose is geblokkeerd, produceert de amylopectine zetmeelaardappel alleen nog amylopectine zetmeel en levert aldus een bijdrage aan het reduceren van het gebruik van hulpbronnen, energie en kosten.

Daar komt bij dat de resistentie tegen belangrijke aardappelziekten zoals phytophthora, veroorzaakt door de Phytophthora infestans, zal leiden tot een betere controle van aardappelziektes, hetgeen goed is voor het milieu , waardoor een verdere kostenverlaging bij de productie van amylopectine zetmeel gerealiseerd kan worden.

Volgend op de nodige juridische goedkeuringen zal het bedrijf geïntegreerd worden in de segment Performance Producten van BASF. Dit segment had een resultaat van EUR9,4 miljard in 2009. Performance Products helpen klanten, hun producten en processen te verbeteren. Ze geven speciale eigenschappen aan talrijke dagelijkse producten. Denk hierbij aan luiers, papier, vitaminen voor voedingssupplementen, UV-filters in zonnebrandcrème, kunststofadditieven en producten voor waterbehandeling, toepassingen in de mijnbouw en voor de olie-, automotive- en coatingsindustrie. "De aankoop van Cognis is een belangrijke stap in de strategie van ons segment voor Groei, Waarde en Duurzaamheid," legt Feldmann uit.

Over AVEBE

AVEBE is `s-werels grootste aardappelzetmeel onderneming. Het bedrijf ontwikkelt en vermarkt toepassingen op basis van zetmeel voor de voedings-, diervoeding, papier, bouw textiel en kleefstoffen industrie. Aardappelzetmeel is een duurzame grondstof met unieke eigenschappen en grote mogelijkheden op het gebied van innovatie. AVEBE wil deze mogelijkheden benutten en aldus waarde creëren voor haar klanten door middel van verbeterde zetmeeltoepassingen en de ontwikkeling van nieuwe zetmeel ingrediënten om zodoende de producten van haar klanten te vernieuwen. AVEBE is werkzaam in de hele wereld met ca. 1300 werknemers en heeft productie locaties in Nederland, Duitsland en Zweden. Voor meer informatie, bezoek www.avebe.com.

Over BASF Plant Science

BASF Plant Science - een onderdeel van BASF groep - is één van de leidende bedrijven in de wereld waar het gaat om innovatieve oplossingen op het gebied van plantenbiotechnologie en de landbouw.

Vandaag helpen zo'n 700 werknemers telers om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar een verhoogde productiviteit in de landbouw alsmede een gezondere voeding voor mens en dier. BASF Plant Science heeft een ongeëvenaard gen identificatie techniek ontwikkeld dat zich richt op variëteiten met een verbeterde opbrengst en een hogere kwaliteit in gewassen zoals maïs, soja en rijst. BASF Plant Science vermarkt haar producten samen met partners in de gewaszaden industrie. Voor meer informatie, bezoek www.basf.com/plantscience.

Over BASF

BASF is de wereldwijde nummer 1 in de chemie - The Chemical Company.

Haar productportfolio strekt zich uit van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingproducten en fijnchemicaliën tot olie en gas. Als betrouwbare partner ondersteunt BASF haar klanten in vrijwel alle sectoren om succesvol te zijn. Met hoogwaardige producten en intelligente oplossingen speelt BASF een belangrijke rol in het vinden van antwoorden op wereldwijde uitdagingen zoals klimaatbescherming, energie-efficiëntie, voeding en mobiliteit. BASF heeft in 2009 een omzet van meer dan 50 miljard euro gehaald en telde aan het eind van datzelfde jaar ongeveer 105.000 medewerkers. BASF is genoteerd op de aandelenbeurzen van Frankfurt (BASF), Londen (BFA) en Zürich (AN). Meer informatie over BASF vindt u op www.basf.com.