Wetterskip Fryslân

voorbereidingen voor nieuwe ijsperiode

Wetterskip Fryslân treft voorbereidingen voor nieuwe ijsperiode

dinsdag, 14 december 2010

Wetterskip Fryslân bereidt zich voor op een nieuwe periode waarin geschaatst kan worden. Op dit moment vriest het in de nachten licht en komen de temperaturen overdag nog boven nul. De temperatuursverwachting voor volgende week laat een dalende lijn zien. Het waterschap is vanaf afgelopen weekeinde al extra aan het afstromen en bouwt dat nu geleidelijk aan af. Het afstromen zorgt voor een extra buffer op de Friese boezem. Tegen het weekeinde verwacht Wetterskip Fryslân weer te kunnen stoppen met afvoeren. Daardoor komt het water tot rust, wat de ijsaangroei bevordert.

Bemaling polders

In de polders is nog steeds sprake van overtollig water. Dat is water dat de afgelopen twee weken in de polders is blijven zitten doordat het waterschap de poldergemalen voor een groot deel stil had gezet.

Hier is het afgelopen weekeinde mondjesmaat gemalen om het water geleidelijk af te voeren. Doordat er nog veel ijs in de sloten lag, kon er niet volop gemalen worden. Dat zou schade aan de oevers kunnen veroorzaken.

In de komende periode zet het waterschap daar waar mogelijk de poldergemalen weer uit.

IJsveiligheid

De Friesche IJsbond en de plaatselijke ijsverenigingen zijn verantwoordelijk voor de schaatsveiligheid en het organiseren van tochten. Wetterskip Fryslân onderhoudt nauw contact met de Friesche IJsbond over de acties die het Wetterskip onderneemt om het schaatsen op natuurijs mogelijk te maken.