Academisch ziekenhuis Maastricht

Premature berichtgeving afstoten medische functies Publicatiedatum: 14-12-2010 Bron: Stafdienst Communicatie Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 14-12-2010

Gisteravond en vandaag publiceren diverse media verhalen over het afstoten van een tweetal medische functies in het azM. Bedoeld worden de functies Sarcoïdose en Klinische Immunologie. De berichtgeving is echter prematuur en onvolledig.

De Raad van Bestuur heeft in het kader van te maken strategische keuzes, besloten te onderzoeken of het mogelijk is om de topreferente onderdelen van deze medische functies bij andere umc's onder te brengen. Het gaat dan om een tweetal topreferente ziektebeelden, met een relatief klein aantal patiënten. Zeker niet de 4000 die in publicaties genoemd worden. Het maken van keuzes in het zorgaanbod is momenteel een landelijk thema, waarover de umc's met elkaar in gesprek zijn. Daarbij is de kwalitatieve borging van de patiëntenzorg essentieel.

Het in kaart brengen van de implicaties van mogelijke afbouw van de topreferente zorg rond Sarcoïdose en Klinische Immunologie bij het azM is dan ook nog niet afgerond en definitieve besluiten nog niet genomen. Ook de medezeggenschaps-organen moet nog advies uitbrengen. En daarna zal ook nog een gesprek met de minister van Volkgezondheid, Welzijn en Sport plaatshebben. Pas als al deze fases zijn doorlopen, is definitieve besluitvorming aan de orde. Naar verwachting is dit rond februari 2011.

De Raad van Bestuur zou het betreuren als het proces van zorgvuldige besluitvorming, afstemming en medezeggenschap door deze premature publiciteit negatief beïnvloed wordt.